De voorrangsregels op een kruispunt met een modderweg

Wat is een onverharde weg?

Voorrang verlenen en krijgen kan behoorlijk verwarrend zijn, vooral op kruispunten zonder verkeersborden of wegmarkeringen waar speciale voorrangsregels gelden. Laten we eens duiken in de regels voor voorrang op onverharde en verharde wegen.

Wat is een verharde en onverharde weg?

Om te beginnen, laten we het verschil tussen een onverharde en verharde weg verduidelijken. Een verharde weg is typisch gemaakt van materialen zoals asfalt, beton of baksteen, terwijl onverharde wegen bestaan uit zand of grind. Neem even een kijkje hieronder:

TSH auto op onverharde weg

Wat zijn de voorrangsregels op een onverharde en verharde weg?

Stel je voor: je rijdt op een onverharde weg en nadert een kruispunt waar een verharde weg zich kruist. Wat moet je doen? Simpel: bestuurders op de onverharde weg moeten altijd voorrang verlenen aan alle bestuurders op de kruisende verharde weg.

Voorbeeld CBR-examen vraag verharde/onverharde weg:

Onverharde weg examenvoorbeeld

Uitleg: Wij komen hier vanaf een modderweg (onverhard), dan moeten wij voorrang verlenen aan alle bestuurders op de kruisende (verharde) weg. Dus de ruiter gaat als eerste en dan wij. Let op: een ruiter is te allen tijde een bestuurder!

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Ezelbruggetje voor een onverharde weg:

Een handige truc om de voorrangsregels van een onverharde weg te onthouden: als je van een modderweg komt dan behandel je het als ‘haaientanden’. Zoals je waarschijnlijk weet, betekent dit dat je alleen voorrang moet verlenen aan alle bestuurders op de kruisende weg.

Haaientanden verkeerbord

Uitleg: Haaientanden zijn omgekeerde driehoekige voorrangsborden, waarbij bestuurders die ze naderen voorrang moeten verlenen aan alle andere bestuurders op de kruisende weg.

Let op: de meest gemaakte fout bij een onverharde en verharde weg:

Een veelvoorkomende fout tijdens het theorie-examen is dat mensen denken dat bestuurders op onverharde wegen al het verkeer voorrang moeten geven. Dat is dus niet correct!

Kort samengevat:

Bij een kruispunt tussen een onverharde en verharde weg, moet de bestuurder op de onverharde weg altijd voorrang geven aan kruisende bestuurders op de verharde weg. En vergeet niet dat je een moddeweg gewoon kan zien als bij haaientanden.