Regels in een Woonerf

Woonerf verkeersbord

In een woonerf gelden speciale regels die je moet kennen voor je theorie examen. Laten we deze regels in een woonerf samen doornemen, op een simpele en begrijpelijke manier!

Maximumsnelheid in een woonerf

Woonerf verkeersbord snelheid

Dus, stel je voor dat je door een woonerf rijdt. De eerste regel die je moet onthouden, is dat de maximumsnelheid hier slechts 15 km/u is. Dat betekent dat je nooit harder mag rijden dan dat, maar wel altijd langzamer. Waarom? Nou, omdat er spelende kinderen kunnen opduiken die zonder te kijken de weg oprennen. Dus rijd langzaam, want we willen allemaal dat ze veilig zijn! Wil je weten hoe je als bestuurder hier extra rekening mee houdt? Bekijk hier de tips van Veilig Verkeer Nederland over spelen op straat.

Voetgangers en het gebruik van de weg

Woonerf verkeersbord voetganger regel

Oh, en hier komt iets leuks voor de voetgangers: ze hebben namelijk vrij spel! Dat betekent dat ze overal op de weg kunnen lopen, zonder zorgen. Met anderen woorden, voetgangers mogen de volledige breedte van de weg gebruiken in een woonerf. Dus wees extra voorzichtig en respecteer hun ruimte.

Parkeren in een woonerf

Woonerf parkeren regels

Als je je auto wilt parkeren in een woonerf, vergeet dan niet dat dit alleen mag in de daarvoor aangegeven parkeervakken. Je mag dus absoluut niet parkeren op de rijbaan of zomaar langs de kant van de weg. Een woonerf is dus een speciaal ingerichte straat waar voetgangers en spelende kinderen de ruimte krijgen. Lees hier wat een woonerf precies inhoudt volgens Wikipedia.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Voorrang verlenen in woonerf

Woonerf verkeersbord verlaten

Laten we het hebben over een vaak vergeten verkeersregel die echt belangrijk is: het verlaten van een woonerf. Als je uit een woonerf rijdt, moet je weten dat dit als een “bijzondere verrichting” wordt beschouwd. En tijdens zo’n bijzondere verrichting moet je ál het verkeer voor laten gaan.

Maar wat bedoelen we met het “verkeer”?

Verkeer is gewoon een verzamelnaam voor iedereen die de weg deelt: voetgangers en alle andere bestuurders. Dus, als je een woonerf verlaat en je ziet zo’n woonerf-bord met een rode streep erdoorheen, dan moet je wachten tot al dat verkeer voorbij is voordat je verder rijdt. Wil je meer leren over situaties waarin je het verkeer voorrang moet verlenen? Lees hier alles over bijzondere verrichtingen in het verkeer.

Voorbeeld theorie examen vraag: woonerf

Woonerf examen vraag CBR

Uitleg: Wanneer je de woonerf verlaat, dien je voorrang te verlenen aan alle andere weggebruikers. Het verlaten van een woonerf wordt beschouwd als een bijzondere manoeuvre.

Korte samenvatting over woonerf regels:  

In een woonerf geldt een maximumsnelheid van 15 km/u om de veiligheid van spelende kinderen en voetgangers te waarborgen. Voetgangers mogen de volledige breedte van de weg gebruiken en hebben daar vrij spel. Als bestuurder moet je hier dus altijd extra alert zijn. Auto’s mogen alleen parkeren in de daarvoor aangegeven parkeervakken, niet zomaar langs de kant van de weg. Ook belangrijk: wanneer je een woonerf verlaat, moet je álle andere weggebruikers – dus ook voetgangers – voorrang geven.
Deze regels zijn wettelijk vastgelegd om de veiligheid voor iedereen te garanderen. Wil je precies weten wat er allemaal geldt? Lees hier de officiële regels over woonerven op de website van de Rijksoverheid.

Wil je in keer slagen voor je theorie examen?

CBR examen is moeilijk!

Niemand wil huilend het CBR verlaten, toch? 😉 Met een theoriecursus van Theorie Snel Halen of door te oefenen in de Theorie Snel Halen App haal jij snel je theorie – net als duizenden anderen die ons 5.000+ keer 5 sterren gaven! 💥 Boek nu je cursus of download de app en slaag in één keer.