Regels in een Woonerf

Woonerf verkeersbord

Laten we eens kijken naar de belangrijkste regels en weetjes die je moet kennen voor je theorie examen over een woonerf, maar dan wel op een simpele en begrijpelijke manier!

Woonerf regel 1: Maximumsnelheid

Woonerf verkeersbord snelheid

Dus, stel je voor dat je door een woonerf rijdt. De eerste regel die je moet onthouden, is dat de maximumsnelheid hier slechts 15 km/u is. Dat betekent dat je nooit harder mag rijden dan dat, maar wel altijd langzamer. Waarom? Nou, omdat er spelende kinderen kunnen opduiken die zonder te kijken de weg oprennen. Dus rijdt langzaam want we willen allemaal dat ze veilig zijn!

Woonerf regel 2: Gebruik van de weg

Woonerf verkeersbord voetganger regel

Oh, en hier komt iets leuks voor de voetgangers: ze hebben namelijk vrij spel! Dat betekent dat ze overal op de weg kunnen lopen, zonder zorgen. Met anderen woorden, voetgangers mogen de volledige breedte van de weg gebruiken in een woonerf. Dus wees extra voorzichtig en respecteer hun ruimte.

Woonerf regel 3: Parkeren

Woonerf parkeren regels

Als je je auto wilt parkeren in een woonerf, vergeet dan niet dat je dat alleen mag doen in de aangegeven parkeervakken. Dus je mag absoluut niet parkeren op de rijbaan langs de kant van de weg in een woonerf, oké?

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Woonerf regel 4: Voorrang verlenen

Woonerf verkeersbord verlaten

Laten we het hebben over een vaak vergeten verkeersregel die echt belangrijk is: het verlaten van een woonerf. Als je uit een woonerf rijdt, moet je weten dat dit als een “bijzondere verrichting” wordt beschouwd. En tijdens zo’n bijzondere verrichting moet je ál het verkeer voor laten gaan.

Maar wat bedoelen we met het “verkeer”?

Verkeer is eigenlijk gewoon een fancy woord voor iedereen die de weg deelt. Dat betekent voetgangers en alle andere bestuurders op de weg. Dus, als je een woonerf verlaat en je ziet zo’n woonerf-bord met een rode streep erdoorheen, dan moet je wachten tot al dat verkeer voorbij is voordat je verder gaat.

Voorbeeld theorie examen vraag: woonerf

Woonerf examen vraag CBR

Uitleg: Wanneer je de woonerf verlaat, dien je voorrang te verlenen aan alle andere weggebruikers. Het verlaten van een woonerf wordt beschouwd als een bijzondere manoeuvre.

Korte samenvatting over woonerf regels:  

In een woonerf geldt een maximumsnelheid van 15 km/u om de veiligheid van spelende kinderen te waarborgen. Voetgangers hebben vrij spel en mogen de volledige breedte van de weg gebruiken. Auto’s mogen alleen parkeren in aangegeven parkeervakken, niet langs de kant van de weg. Bij het verlaten van een woonerf moet al het verkeer voorrang krijgen, dus ook voetgangers.