Welke voertuigen mag je besturen met elk rijbewijs?

In Nederland zijn rijbewijzen onderverdeeld in verschillende categorieën, van A tot en met E en T. Elk rijbewijs geeft je toestemming om bepaalde voertuigen te besturen. Vraag je je af welk rijbewijs je precies nodig hebt voor een motor, auto, vrachtwagen of zelfs een trekker? In dit artikel zetten we het overzichtelijk voor je op een rij. We nemen je mee langs alle rijbewijscategorieën en wat je ermee mag doen super belanrgijk voor je theorie examen bij het CBR!

Wat mag je besturen met het Rijbewijs AM?

Zodra je je eerste kilometers wilt maken op een bromfiets, snorfiets, brommobiel of speed-pedelec, heb je het rijbewijs AM nodig. Dit geldt voor iedereen die géén motor- of autorijbewijs (A of B) heeft. Met dit rijbewijs kun je zonder zorgen de weg op met deze voertuigen. Om het te behalen, moet je zowel slagen voor het theorie- als het praktijkexamen.

Handige tip: Heb je je rijbewijs A (motor) of B (auto) al gehaald? Dan krijg je rijbewijs AM er gratis bij! Ideaal, toch?

Let op: Je hebt geen AM-rijbewijs nodig als je een gehandicaptenvoertuig of een fiets met trapondersteuning gebruikt die niet sneller gaat dan 25 km/u.

Wat mag je besturen met het Rijbewijs A1?

Als je niet kunt wachten om op een motor te rijden, dan is rijbewijs A1 de eerste stap. Je kunt al vanaf je 17e beginnen met lessen, maar je mag pas je praktijkexamen doen als je 18 jaar bent. Je hebt ofwel een autorijbewijs (B) nodig of je moet geslaagd zijn voor het theorie-examen voor de motor voordat je mag beginnen.

Wat mag je met A1 rijden?

  • Motorfietsen tot 125 cc met maximaal 11 kW vermogen.
  • Elektrische motorfietsen tot 11 kW.
  • Driewielige motorvoertuigen met een vermogen tot 15 kW.

Wil je meer kracht en vermogen onder je zadel? Dan kun je later doorstromen naar rijbewijs A2 of A.

Wat mag je besturen met het Rijbewijs A2?

Na A1 komt A2, de stap naar zwaardere motoren. Als je al rijbewijs A1 hebt, mag je vanaf je 19e beginnen met lessen voor rijbewijs A2. Heb je A1 nog niet? Dan moet je wachten tot je 20 bent om aan je praktijkexamen te beginnen. Met rijbewijs A2 kun je motorfietsen besturen met een vermogen tot 35 kW, en een vermogen-gewichtsverhouding van maximaal 0,2 kW per kilogram.

Extra bonus: Als je rijbewijs A2 hebt, mag je ook gewoon de lichtere motoren besturen die onder A1 vallen.

Wat mag je besturen met het Rijbewijs A?

Ben je klaar voor het grote werk? Met rijbewijs A mag je motorfietsen met onbeperkt vermogen besturen. Dit is het ultieme motorbewijs voor de echte motorliefhebbers. Vanaf 21 jaar kun je beginnen met lessen en examen doen, mits je al in het bezit bent van een rijbewijs B, A1, A2, of geslaagd bent voor de theorie van de motor.

Als je al twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A2, hoef je alleen het praktijkexamen voor verkeersdeelname af te leggen. Anders moet je zowel theorie als praktijk afleggen (voertuigbeheersing en verkeersdeelname).

Code 80: Ben je jonger dan 24 jaar en behaal je je rijbewijs A, dan krijg je de vermelding “Code 80” op je rijbewijs. Dit betekent dat je alleen motorfietsen uit de categorie A2 mag rijden, totdat je 24 jaar bent, of twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A. Daarna verdwijnt de code automatisch.

Wat mag je besturen met het Rijbewijs B?

Rijbewijs B is onmisbaar voor iedereen die met een personenauto wil rijden. Dit rijbewijs geeft je toestemming om auto’s te besturen met een maximale massa van 3500 kg. Hiermee mag je maximaal 8 passagiers vervoeren, naast de bestuurder. Je kunt ook een aanhangwagen trekken, mits deze niet zwaarder is dan 750 kg. Wil je een zwaardere aanhanger gebruiken? Geen probleem, zolang de totale massa van je voertuig en aanhanger samen onder de 3500 kg blijft, zit je goed.

Gratis theorie

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Wat mag je besturen met het Rijbewijs C?

Met rijbewijs C krijg je toegang tot de wereld van zwaardere motorvoertuigen. Dit rijbewijs is vereist voor voertuigen die meer dan 3500 kg wegen, zoals grote bestelwagens en vrachtwagens. Wil je er ook een aanhangwagen aan koppelen? Dan heb je rijbewijs CE nodig. Dit rijbewijs is een must voor iedereen die professioneel op de weg wil zijn met vrachtvervoer.

Online auto theorie app van Theorie Snel Halen.

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Wat mag je besturen met het Rijbewijs D?

Droom je ervan om chauffeur te worden en meer dan acht personen tegelijk te vervoeren? Dan heb je rijbewijs D nodig, speciaal voor bussen en grote personenvoertuigen. Daarnaast, als je een aanhangwagen wilt trekken die zwaarder is dan 750 kg, heb je rijbewijs DE nodig.

Wat mag je besturen met het Rijbewijs T?

Ben je van plan om met een landbouw- of bosbouwtrekker de openbare weg op te gaan? Dan heb je rijbewijs T nodig. Dit rijbewijs is verplicht als je met deze voertuigen op de weg rijdt. Voor het rijden op privéterrein, zoals een akker, is het rijbewijs niet vereist. Je kunt rijbewijs T halen vanaf 16 jaar, zodat je vroeg kunt beginnen met het bedienen van deze krachtige machines.