Wat zijn de voorrangregels van de tram?

De voorrangsregels voor de tram wijken af van de standaard verkeersregels. Daarom is het erg belangrijk om deze tram voorrangregels goed te begrijpen, vooral als je je voorbereidt op het CBR-theorie-examen. Hier is een overzicht van de basisregels en de afwijkende voorrangsregels voor de tram.

Wat zijn de basis voorrangsregels?

Regel 1:

Recht doorgaand verkeer gaat voor afslaand verkeer op dezelfde weg.

Let op: Deze basis voorrangsregels gelden echter niet voor de trams.

Regel 2:

De korte bocht gaat voor de lange bocht op dezelfde weg.

Let op: Deze basis voorrangsregels gelden echter niet voor de trams.

Wat zijn de afwijkende voorrangsregels voor de tram?

Afwijkende voorrangsregel tram 1:

De tram heeft op een gelijkwaardig kruispunt van alle kanten voorrang. Een gelijkwaardig kruispunt is een kruising waar geen verkeersborden of verkeerslichten de voorrang regelen.

Afwijkende voorrangsregel tram 2:

De tram gaat altijd voor als hij afbuigt en een andere weggebruiker rechtdoor wil gaan op dezelfde weg. Dit geldt ook als de tram van achteren nadert en voor je langs wil afbuigen.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Afwijkende voorrangsregel tram 3:

De tram gaat altijd voor als hij linksaf wil slaan terwijl een andere weggebruiker rechtsaf wil slaan op dezelfde weg.

Let op: Als je goed hebt gelezen dan merk je op dat de afwijkende voorrangsregels 2 en 3 benadrukken dat de basis voorrangsregels dus echt niet gelden voor de trams.

Is een tram een voorrangsvoertuig?

Nee, een tram is absoluut geen voorrangsvoertuig. Voorrangsvoertuigen zijn voertuigen die rijden met optische en geluidssignalen, zoals politieauto’s, brandweerwagens en ambulances. Een tram is een vorm van openbaar vervoer dat over rails rijdt en bedoeld is voor het vervoeren van grote aantallen mensen.

Heeft de tram altijd voorrang?

Nee, een tram heeft niet altijd voorrang. Wanneer een tram “alleen” haaientanden of een stopbord nadert, moet hij zich gewoon houden aan de normale voorrangsregels en voorrang verlenen aan kruisende bestuurders.

Samenvatting

Het is essentieel om te onthouden dat de standaard voorrangsregels niet van toepassing zijn op trams. Trams hebben op gelijkwaardige kruispunten altijd voorrang en gaan voor als ze afslaan en andere weggebruikers rechtdoor willen gaan of als ze linksaf willen slaan terwijl anderen rechtsaf willen slaan. Desondanks zijn trams geen voorrangsvoertuigen en moeten ze bij haaientanden of stopborden wel voorrang verlenen aan kruisende bestuurders.

Door deze regels te begrijpen en toe te passen, ben je beter voorbereid op het verkeer en het CBR-theorie-examen.

Download app gratis

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Gratis CBR voorrang vragen over de tram

Wil je de geleerde kennis oefenen? Klik dan hier en check 5 CBR-examen vragen over de tram!