Alles over de voorrangsborden

Wat zijn voorrangsborden?

In het verkeer kom je verschillende kruispunten tegen. Hiermee bedoelen we kruispunten met voorrangsborden, ook wel geregelde kruispunten genoemd, maar ook kruispunten zonder voorrangsborden, ongeregelde kruispunten.

Onze focus ligt hier bij het eerste deel: kruispunten met voorrangsborden. Het kennen van de 4 voorrangsborden is essentieel om veilig een kruispunt te naderen. Leer met gemak de regels over voorrang geven en krijgen bij de voorrangsborden en wees optimaal voorbereid voor je CBR-theorie-examen.

Voorrangsborden waar jij voorrang hebt:

We beginnen met het doornemen van voorrangsborden waar je voorrang krijgt van andere bestuurders:

Voorrangsbord #1: De Voorrangsweg

Voorrangsweg

Dit bord brengt een krachtige regel met zich mee: nadat je het verkeersbord gepasseerd bent, heb jij voorrang op alle bestuurders die van links én rechts komen op de kruisende weg. Dus jij bent nu de baas!

Theorie klas

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Voorrangsbord #2: Voorrangskruispunt

Voorrangskruispunt

Bij het zien van dit verkeersbord krijg je voorrang over alle bestuurders die van links én rechts komen. Concreet betekent dit dat je als bestuurder op de dikke streep voorrang hebt op degenen met dunne streepjes, zowel aan je linker- als rechterkant.

Extra voorrangskruispunten met zijweg links en rechts:

Voorrangskruispunten

Hier wil ik je ook even snel voorstellen aan twee BFF’s van het voorrangskruispunt verkeersbord: het “Voorrangskruispunt zijweg links” en het “Voorrangskruispunt met zijweg rechts.” Raad eens wat? Dezelfde regel geldt voor hen! Als je deze borden ziet, ben jij weer de baas over bestuurders met de dunne streep, of ze nu van links of rechts komen.

Download APP helemaal gratis!

Volg een cursus ONLINE of op LOCATIE

Download onze GRATIS theorie app en domineer alle examenonderdelen met de nieuwste CBR examenvragen!

Voorrangsborden waar jij voorrang moet verlenen:

Nu gaan we het hebben over voorrangsborden waar je bij het naderen ervan voorrang moet verlenen!

Voorrangsbord #3: Haaientanden

Haaientanden

Bij het benaderen van dit verkeersbord is het tijd om de rode loper uit te rollen voor bestuurders op de kruisende weg. Je moet dus alle bestuurders van links en rechts voor laten gaan bij het naderen van dit verkeersbord.

Voorrangsbord #4: Stopbord

Stop verkeersbord

Hier moet je voorrang verlenen aan de bestuurders op de kruisende weg. Houd er rekening mee dat je hier sowieso verplicht bent om te stoppen, zelfs als er helemaal niemand aankomt. Dus voor de duidelijkheid, je moet bij haaientanden en zowel bij een stopbord voorrang verlenen aan de kruisende bestuurders, maar bij een stopbord ben je verplicht om te stoppen, zelfs als er niemand aankomt.

Gratis theorie

Volg een van onze cursussen ONLINE!

Ontdek onze GRATIS theorie app en domineer alle examenonderdelen met de nieuwste CBR examenvragen!

Sluit je aan bij meer dan 25.000+ succesvolle kandidaten die jou zijn voorgegaan. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Download de app vandaag nog en zet de eerste stap naar jouw rijbewijs!

Omtrek van de voorrangsborden:

Omtrek van voorrangsborden

Houd er rekening mee dat er drie speciale borden zijn, hiermee bedoelen we borden waarbij je aan de omtrek al kunt zien wat voor verkeersbord het is. De drie borden die je ook uit je hoofd moet kennen zijn de voorrangsweg, haaientand en stopbord.