Wat is stilstaan en parkeren in het verkeer?

We gaan het hier hebben over een belangrijk onderwerp voor je CBR theorie-examen: stilstaan en parkeren. Dit gaat allemaal over waar je wel en niet mag parkeren of stilstaan. Laten we starten!

Uitleg vanuit de Online Theorie App 🔥

Wat betekent “stilstaan”?

Simpel gezegd, stilstaan in het verkeer betekenen alleen de volgende twee doelen: 

 1. Het onmiddellijk laten in-en uitlaten stappen van passagiers: bijvoorbeeld dat je even kunt stoppen om je vrienden in je auto te laten stappen of om hen uit te laten stappen.
 2. Het onmiddellijk laden en lossen van goederen: bijvoorbeeld even je spullen in je auto zetten of eruit halen, zoals boodschappentassen of sporttas.

Let op: De vooraarde is dat je hier wel daadwerkelijk stilstaat voor de genoemde handelingen en meteen vertrekt zodra de handling van onmiddellijk laden, lossen en in- en uitstappen van passagiers is voltooid.

Wat betekent “parkeren”? 

Simpel, alles wat niet te maken heeft met onmiddellijk laden/lossen of passagiers in- en uitlaten. Denk aan deze situaties: 

 1. Even snel een whatsapp bericht versturen📱
 2. Je navigatie instellen 🧭
 3. De weg vragen
 4. Even wachten op je vrienden⏳

Nu je stilstaan en parkeren begrijpt, wordt het begrijpen van verkeersborden een easy-peasy!

Waar mag je stilstaan of parkeren?

In het verkeer zijn er regels over waar je met je auto mag stilstaan of parkeren. Sommige plekken zijn absoluut verboden, hier praten we zo meteen meer over. Verder zijn er ook verkeersborden die je vertellen waar je niet mag parkeren of stilstaan, ook deze gaan we zo erbij pakken. 

Maar, als je niet op zo’n plek bent en er geen verkeersbord aangeeft dat je ergens niet mag parkeren of stilstaan, kun je eigenlijk overal parkeren. Het handigst is om dit te doen is natuurlijk op parkeerplaatsen of langs de weg in parkeervakken.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste verkeersborden die te maken hebben met parkeren en stilstaan.

Het parkeerverbod bord

Dit bord is vrij duidelijk: parkeren is hier “NIET” toegestaan, vandaar de naam. Maar hier komt het interessante deel – je mag hier wel even stoppen om snel passagiers in- en uit te laten stappen of om spullen te laden en lossen. Dus, niet parkeren, maar wel kort stilstaan voor de vier genoemde handelingen!

Het verbod stil te staan verkeersbord

Dit verkeersbord heeft een duidelijke boodschap: je mag hier echt niet stilstaan, zelfs niet voor een kort moment. En dat geldt natuurlijk ook voor parkeren. Verder is het ook belangrijk om te begrijpen dat je nooit gevaar of hinder mag veroorzaken tijdens het stilstaan. Denk aan onoverzichtelijke verkeerssituaties zoals:

 1. Kruispunten
 2. Op of naast fietsstroken en busbanen
 3. Binnen 5 meter van een voetgangersoversteekplaats
 4. In tunnels
 5. Op overwegen

Extra belangrijk informatie over de verkeersborden:

De parkeer- en stilstaanverboden gelden alleen voor de kant van de weg waar de borden staan. Als bijvoorbeeld het stilstaanverbod alleen aan de rechterkant van de weg staat, kun je wel nog aan de linkerkant van de weg stilstaan en parkeren. Oh, en vergeet niet altijd alert te zijn op die onderborden!

Download app gratis

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Laten we het nu hebben over die gele strepen op de weg die gaan over parkeren en stilstaan, specifiek de gele doorgetrokken stoepstreep en de gele onderbroken stoepstreep.

Wat betekend de gele doorgetrokken stoepstreep?

Als je deze ziet, betekent dat simpelweg: niet stilstaan. Je mag hier echt niets anders doen dan gewoon doorrijden. Het is eigenlijk net als het stilstaanverbod bord. Dus vergeet parkeren of zelfs maar een snel stilstaan voor het laden en lossen van spullen of het in- en uitstappen van passagiers. Alleen doorrijden hier!

Wat betekend de gele onderbroken stoepstreep?

Als je deze ziet, geldt een parkeerverbod. Parkeren is hier echt geen optie. Maar, en hier komt het leuke deel, je mag nog wel even stilstaan voor het onmiddellijk in- en uit te laten stappen van passagiers of om spullen te laden en lossen. Deze gele onderbroken streep betekent eigenlijk hetzelfde als een parkeerverbod bord. Dus onthoudt, hier mag je niet parkeren, maar je mag wel stilstaan voor die snelle pick-up of drop-off!