Wat is een gelijkwaardig kruispunt?

Geen idee wat het is?

Een gelijkwaardig kruispunt is een plek waar verkeersborden en verkeerstekens op het wegdek de regels voor voorrang niet bepalen. Een gelijkwaardig kruispunt is een punt waar alleen verharde of alleen onverharde wegen elkaar kruisen. Het is essentieel om te begrijpen wanneer je voorrang hebt op zo’n kruispunt en wanneer je voorrang moet verlenen, vooral als je je voorbereidt op je CBR-theorie-examen.

Voorbeeld:

Voorbeeld gelijkwaardig kruispunt

Wat zijn de voorrangsregels op een gelijkwaardig kruispunt?

De voorrangsregels op een gelijkwaardig kruispunt zijn simpel te volgen. De regels die je moet toepassen op gelijkwaardig kruispunt zijn. 

  1. Bestuurders moeten voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts van hen komen 
  2. Bestuurder moeten geen voorrang verlenen aan bestuurders die links van hun links komen

De rijrichting waar de bestuurders op en gelijkwaardig kruispunt heen gaan als ze van rechts of links van je komen maakt vaak dan niet meer uit.

Wat moet ik doen op een gelijkwaardig kruispunt met meerdere bestuurders?

Wanneer er meerder bestuurders uit verschillende richtingen tegelijk een gelijkwaardig kruispunt naderen, pas dan nog steeds de regels toen van: alle bestuurders van links moeten voorrang verlenen en alle bestuurders van rechts krijgen voorrang.  

Let op: vaak tijdens het naderen van gelijkwaardige kruispunten kunnen snelheidsdrempels liggen. Maar een verkeersdrempel heeft geen invloed op de voorrangsregels die hier gelden, aangezien het nog steeds een gelijkwaardig kruispunt blijft.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Verschillende vormen van een gelijkwaardig kruispunt:

Niet schrikken door de vorm van een gelijkwaardig kruispunt! Een T-splitsing of Y-splitsing zonder voorrangsborden of verkeerstekens is gewoon gelijkwaardig, daar blijven dezelfde voorrangsregels gelden: alle bestuurders van links gaan als laatst en alle bestuurders van rechts gaan als eerst!

Voorbeeld 1: Y-splitsing

Y- splitsing gelijkwaardig

Antwoord: Hier gaan wij als laatst, omdat de rode auto bij een gelijkwaardige y-splitsing van rechts komt!

Voorbeeld 2: T-splitsing

T-splitsing gelijkwaardig kruispunt

Antwoord: Hier gaan wij als eerst, omdat de rode auto bij een gelijkwaardige t-splitsing van links komt!