Wat is volgafstand?

Volgafstand is de ruimte tussen jouw voertuig en het voertuig voor je tijdens het rijden. Voor veilig rijden moet je een juiste volgafstand aanhouden. Het is cruciaal om voldoende afstand te bewaren, zodat je veilig kunt stoppen als er iets onverwachts gebeurt.

Wat is de volgafstand volgens de wet?

De bestuurder moet zijn voertuig kunnen stoppen binnen de afstand die hij kan overzien en die vrij van hindernissen is. Dit betekent dat hij altijd rekening moet houden met zijn zicht en eventuele obstakels op de weg, om veilig te kunnen remmen wanneer dat nodig is.

Wat is de volgafstand in praktijk?

In het verkeer is het belangrijk om een veilige afstand te bewaren. Dit betekent dat je minimaal 2 seconden achter het voertuig voor je moet blijven. Deze regel helpt ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om te reageren op plotselinge rembewegingen of andere onverwachte situaties. Door deze afstand aan te houden, vergroot je de veiligheid voor jezelf en anderen op de weg.

Gratis theorie

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Hoe kun je de volgafstand inschatten?

Je kunt controleren of je voldoende afstand houdt door hardop te tellen terwijl je rijdt. Dit werkt als volgt: wanneer het voertuig voor je een bepaald punt passeert, begin je te tellen. Als jij hetzelfde punt na twee seconden passeert, heb je de juiste volgafstand.

Hoe bereken je de volgafstand?

De volgafstand kun je makkelijk bereken door de volgende vuistregel te hanteren: (Jouw snelheid/2) + 10% = volgafstand in meters

Rekenvoorbeeld volgafstand:

Stel je voor dat je met een snelheid van 80 km/u rijdt achter een andere auto. De juiste volgafstand in meters kun je berekenen met een eenvoudige vuistregel: neem jouw snelheid, deel deze door 2 en voeg daar 10% van jouw snelheid aan toe. Voorbeeld: (80 / 2) + (10% van 40) = 40 + 4 = 44 meter.

Dus, er moet ongeveer 44 meter ruimte zijn tussen jouw auto en de auto voor je om veilig te kunnen rijden.

Theorie klas

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Wanneer moet je de volgafstand vergroten?

De regel van twee seconden afstand houden geldt enkel onder optimale weersomstandigheden! Dit is vanzelfsprekend, want bij slecht weer, zoals regen, sneeuw, mist, of zelfs ‘s nachts rijden, moet je die afstand vergroten.

Samenvatting over de volgafstand:

De volgafstand verwijst naar de ruimte tussen jouw voertuig en het voertuig voor je tijdens het rijden, bij normale weersomstandigheden is het 2 seconden voor de veiligheid. Het is gebaseerd op de tijd die nodig is om veilig te kunnen stoppen bij onverwachte gebeurtenissen.