Wat is een voorrangskruispunt?

Geen idee wat het is?

Een ongelijkwaardig kruispunt, ook wel bekend als een voorrangskruispunt is een kruispunt waar de voorrangsregels zijn vastgesteld met behulp van verkeersborden, verkeerstekens of stoplichten. Lijkt misschien een mondvol, maar eigenlijk is het heel simpel. Het is een plek waar wegen samenkomen, maar niet iedereen krijgt dezelfde behandeling. Hier draait alles om wie er voorrang krijgt en wie moet wachten. Dus, laten we dit eens grondig bekijken en de verkeersborden en tekens op het wegdek die bepalen of je voorrang krijgt of moet geven doornemen.   

Voorbeeld voorrangskruispunt:

Voorbeeld voorrangskruispunt

De voorrangsborden bij een voorrangskruispunt:

Voorrangsbord 1:

Voorrangsweg bord

Als je dit bord tegenkomt, ook wel bekend als een voorrangsweg, betekent dit dat jij voorrang hebt op alle andere bestuurders die van links en rechts komen. Jij bent de koning(in) van het kruispunt totdat je het einde van dit bord bereikt.

Voorrangsbord 2:

Voorrangskruispunt voorbeeld

Als je dit bord tegenkomt, ook wel bekend als een voorrangskruispunt, betekent dit dat jij voorrang hebt op alle andere bestuurders van de zijwegen die van links en rechts komen. Hierbij moet je onthouden dat de bestuurder die op dikke streep rijdt degen is die voorrang heeft. De dunne streepjes zijn de andere bestuurders en zij moeten voorrang verlenen aan de bestuurder op de dikke streep.

Let op: afbuigende voorrangsweg/voorrangskruispunt

Afbuigende voorrangsweg

Soms kan een voorrangskruispunt veranderen in een afbuigende voorrangsweg. In dat geval gelden deze regels: bestuurders die de afbuigende voorrangsweg volgen (dikke streep), hebben voorrang op bestuurders die de afbuigende voorrangsweg naderen (dunne streep). En bestuurders die de afbuigende voorrangsweg verlaten, hebben ook voorrang op bestuurders die de afbuigende voorrangsweg naderen.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Voorrangsbord 3:

Haaientanden verkeerbord

Als je dit bord ziet dat lijkt op haaientanden, dan moet je voorrang verlenen aan alle bestuurders op de kruisende weg. Denk aan het als een soort ‘pauze’ om te zorgen dat alles veilig verloopt.

Voorrangsbord 4:

stopbord

Als je dit bord ziet nou, dan is er geen discussie mogelijk. Je moet gewoon stoppen voor alle bestuurders op de kruisende weg en wachten tot het veilig is om door te gaan. 

Maar voor wie gelden de voorrangsborden?

Let op!

Al deze voorrangsregels gelden alleen voor bestuurders en niet voor voetgangers. Als je een stopbord of haaientanden ziet en er zijn voetgangers in de buurt, dan kun je de voorrangsborden vergeten en de voorrangsregels toepassen die gelden voor voetgangers.

Voorbeeld voorrangskruispunt:

Voorrangskruispunt voorbeeld

Antwoord: De lesauto gaat als eerste, omdat deze zich alleen op de voorrangsweg bevindt. Vervolgens gaat de fietser, omdat deze rechtdoor gaat op dezelfde weg als de motor.