De belangrijkste Geslotenverklaringen en Verbodsverkeersborden voor het CBR-theorie-examen

Verbodsborden en geslotenverklaringen

Geslotenverklaringen: Denk aan de “bouncers” van de weg! Deze borden vertellen je wie niet toegang heeft tot de straat of weg. Let altijd op de symbolen in je verkeersborden, want die onthullen wie niet welkom is. Meester deze kennis voor je CBR-theorie-examen en word een verkeersbordenpro!

Hoe herken je een geslotenverklaring/verbodsbord?

Deze borden zijn eigenlijk de “boze borden” van de weg. Je herkent ze direct aan hun ronde vorm met een rode rand. Deze borden worden boos op het symbool of de actie die het bord aangeeft.

Gesloten/verboden verkeersbord #1: Gesloten voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen

Gesloten voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen

Op deze plek is het een no-go zone voor motorvoertuigen met meer dan twee wielen. Zelfs een motor met een zijspan is hier niet welkom. Wat betekent dat eigenlijk? Nou, het geeft een verbod aan voor alle motorvoertuigen die meer dan twee wielen hebben, zoals auto’s, tractoren, vrachtwagens en bussen.

Theorie klas

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Wat zijn motorvoertuigen?

Wat zijn motorvoertuigen

Handig om te weten: motorvoertuigen zijn alle volgende voertuigen: auto, tractor, vrachtwagen, bus en motorfiets.

Gesloten/verboden verkeersbord #2: Gesloten voor vrachtauto’s

Dit is een geslotenverklaring voor alleen de vrachtwagens onder ons. Dus, als je achter het stuur van een vrachtwagen zit, is dit een no-go. Maar voor alle andere voertuigen geldt: rijd gerust verder.

Download APP helemaal gratis!

Volg een cursus ONLINE of op LOCATIE

Download onze GRATIS theorie app en domineer alle examenonderdelen met de nieuwste CBR examenvragen!

Gesloten/verboden verkeersbord #3: Gesloten voor autobussen

Dit verkeersbord is boos op buschauffeurs! Het zegt: “Alleen autobussen mogen hier niet naar binnen. Maar andere voertuigen, jullie mogen door.” Dus, als je het stuur van een bus in handen hebt, is dit jouw stoppunt. Maar voor alle andere voertuigen geldt: rij gerust door.

Gesloten/verboden verkeersbord #4: Gesloten voor autobussen en vrachtauto’s

Dit verkeersbord is duidelijk boos op alle autobussen en vrachtauto’s: “Hier is het einde van de lijn voor jullie!” Voor deze specifieke voertuigen geldt een stop. Maar voor alle andere voertuigen geldt: ga gerust verder.

Gesloten/verboden verkeersbord #5: Gesloten voor voertuigen die niet harder kunnen of mogen rijden dan 25 km/uur

Dit verkeersbord is een meester in optische illusie. Op het eerste gezicht lijkt het alsof alleen tractoren hier geweerd worden, maar schijn bedriegt! Dit bord zegt eigenlijk: “Alleen voertuigen die niet sneller kunnen dan 25 km/uur, mogen hier niet verder.”

Gratis theorie

Volg een van onze cursussen ONLINE!

Ontdek onze GRATIS theorie app en domineer alle examenonderdelen met de nieuwste CBR examenvragen!

Sluit je aan bij meer dan 25.000+ succesvolle kandidaten die jou zijn voorgegaan. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Download de app vandaag nog en zet de eerste stap naar jouw rijbewijs!

Gesloten/verboden verkeersbord #6: Gesloten voor langzaam rijdend verkeer

Gesloten/verboden verkeersbord #6: Gesloten voor langzaam rijdend verkeer 23 D

Dit verkeersbord lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar schijn bedriegt! Het heeft meer betekenis dan de symbolen suggereren. Dit bord zegt namelijk: “Gesloten voor ruiters, vee, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/uur, brommobielen, fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.”

Kortom, het geldt voor een brede groep voertuigen en weggebruikers. Voor je CBR-theorie-examen is het essentieel om te begrijpen dat dit bord een beperking aangeeft voor verschillende soorten weggebruikers.

Gesloten/verboden verkeersbord #7: Gesloten voor motorvoertuigen met aanhangwagens

Dit verkeersbord geeft aan dat motorvoertuigen met een aanhangwagen of oplegger de straat niet mogen inrijden. Bijvoorbeeld: een bromfiets met een aanhanger mag hier wel gewoon de straat inrijden, omdat een bromfiets geen motorvoertuig is. Dus weet wat motorvoertuigen zijn om geen slordig fout te maken tijdens het theorie examen.

Gesloten/verboden verkeersbord #8: Gesloten voor motorfietsen

Dit verkeersbord betekent dat motorfietsen de straat niet mogen betreden, maar let op, andere voertuigen zoals auto’s, brommobielen en snorfietsen zijn wel toegestaan. Onthoud dat voor je CBR-theorie-examen!

Download app gratis

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Gesloten/verboden verkeersbord #9: Gesloten voor alle motorvoertuigen

Verboden voor alle motorvoertuigen

Dit verkeersbord betekent dat alle soorten motorvoertuigen, zoals auto’s, vrachtwagens, bussen, tractoren en motorfietsen, de straat niet mogen betreden. Maar maak je geen zorgen, de rest van de weg is open voor iedereen! Het begrijpen van dit soort verkeersborden is cruciaal voor het behalen van je CBR-theorie-examen.

Gesloten/verboden verkeersbord #10: Gesloten voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen

Gesloten voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen

Dit ziet er op het eerste gezicht uit alsof de straat alleen gesloten is voor bromfietsers, maar helaas is dit niet waar. Dit verkeersbord geeft een geslotenverklaring aan voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Gesloten/verboden verkeersbord #11: Gesloten voor fietsen en gehandicaptenvoertuigen

Gesloten voor fietsen en gehandicaptenvoertuigen

Als je snel gelooft wat je ziet, dan zul je concluderen dat dit alleen gesloten is voor fietsen. Maar dat is niet waar! Dit verkeersbord geeft ook een geslotenverklaring aan voor snorfietsen en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zoals een Kanta, scootmobiel en rolstoel. Dus mag hier een bromfietser in rijden? Ja!

Gesloten/verboden verkeersbord #12: Gesloten voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen

Gesloten voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen

Dit verkeersbord vertelt je dat het verboden is om de straat in te rijden met een gewone fiets, snorfiets, bromfiets of gehandicaptenvoertuig. Onthoud deze regel goed, want het kan een vraag zijn op je CBR-theorie-examen.

Theorie klas

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Gesloten/verboden verkeersbord #13: Gesloten voor voetgangers

Gesloten voor voetgangers

Dit verkeersbord betekent dat voetgangers de straat niet mogen betreden. Dus omlopen graag.

Gesloten/verboden verkeersbord #14: Gesloten voor voertuigen die langer zijn dan op het bord aangegeven

Geslotenverklaring lengte

Dit verkeersbord vertelt je dat het absoluut verboden is om met welk voertuig dan ook, inclusief lading zoals aangegeven op het bord, deze straat in te rijden.

Gesloten/verboden verkeersbord #15: Gesloten voor voertuigen die breder zijn dan op het bord aangegeven

Geslotenverklaring breedte

Dit verkeersbord betekent dat voertuigen, inclusief hun lading, niet de straat in mogen rijden als ze breder zijn dan de aangegeven breedte van 2,3 meter.

Gesloten/verboden verkeersbord #16: Gesloten voor voertuigen die hoger zijn dan op het bord aangegeven

Geslotenverklaring hoogte

Dit verkeersbord is heel helder: voertuigen, ongeacht hun grootte of lading, mogen deze straat niet inrijden als ze hoger zijn dan 3,1 meter.

Gesloten/verboden verkeersbord #17: Gesloten voor voertuigen, waarvan de totaalmassa hoger is dan op het bord aangegeven

Geslotenverklaring massagewicht

Dit verkeersbord is glashelder: geen enkel voertuig met een totaalmassa (het gewicht van het voertuig plus de lading) hoger dan 5,4 ton mag deze straat inrijden.

Download APP helemaal gratis!

Volg een cursus ONLINE of op LOCATIE

Download onze GRATIS theorie app en domineer alle examenonderdelen met de nieuwste CBR examenvragen!

Gesloten/verboden verkeersbord #18: Verbod voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen

Inhaalverbod voor alle motorvoertuigen onderling

Dit verkeersbord betekent dat alle bestuurders van motorvoertuigen geen andere motorvoertuigen mogen inhalen. Maar hier komt een interessant punt: een bromfiets wordt niet beschouwd als een motorvoertuig. Dus, mag je een bromfietser inhalen? Ja, absoluut! Het is belangrijk om te begrijpen wat motorvoertuigen zijn om geen kostbare punten te verliezen op je CBR-theorie-examen.

Gesloten/verboden verkeersbord #19: Verbod voor vrachtwagens om motorvoertuigen in te halen

Inhaalverbod voor vrachtwagens

Dit verkeersbord vertelt ons dat alleen vrachtwagens geen andere motorvoertuigen mogen inhalen. Goed nieuws voor alle andere weggebruikers, want jullie kunnen gewoon doorgaan met je inhaalmanoeuvre!

Gesloten/verboden verkeersbord #21: Keerverbod

Keerverbod

Zoals de pijl aangeeft op het bord, wordt het bord boos als je gaat keren. Dus keren mag hier niet, maar andere handelingen dan keren zijn hier wel toegestaan, zoals rechtdoor rijden, linksaf of rechtsaf.