Verkeersregelaar en hun aanwijzingen

Verkeersregelaar in het verkeer

Wat zijn verkeersregelaars?

Verkeersregelaars en verkeersbrigadiers spelen een cruciale rol bij het reguleren van het verkeer en het waarborgen van de veiligheid van weggebruikers.

Denk eens aan de mensen die zich inzetten voor het regelen van het verkeer: verkeersregelaars en verkeersbrigadiers. Zij staan ​​daar, vaak in alle weersomstandigheden, om ervoor te zorgen dat voertuigen en voetgangers zich veilig door drukke straten kunnen bewegen. Met handgebaren, borden of andere middelen sturen ze het verkeer in goede banen.

Rangorde in het verkeer:

Verkeersregels vormen de basisafspraken in het verkeer en zijn superbelangrijk om te kennen. Denk aan regels als “bestuurders van links gaan als laatste op een gelijkwaardig kruispunt” of “bestuurders van rechts hebben voorrang”. Maar een verkeersregelaar, verkeerstekens en verkeersborden staan boven deze regels!

Verkeerstekens en verkeersborden gaan boven verkeersregels:

Stel je voor dat je op een voorrangsweg rijdt en je nadert een bestuurder van rechts. Normaal gesproken, volgens de basisregels, zou die bestuurder van rechts voorrang hebben, toch? Maar in dit geval niet! Als jij op een voorrangsweg rijdt, worden de bestuurders van links en rechts geconfronteerd met haaientanden of een stopbord. Dit betekent dat ze jou voorrang moeten geven omdat jij op de voorrangsweg rijdt. Dus onthoud: verkeersborden en tekens gaan boven de basisregels.

Verkeerslichten gaan boven verkeerstekens en verkeersborden:

Stel je voor dat je op een voorrangsweg rijdt en je nadert een rood verkeerslicht. Wat moet je dan doen? Nou, hier komt een belangrijke regel: je moet altijd het verkeerslicht volgen boven het voorrangsweg-verkeersbord. Dat betekent dat, ondanks dat je normaal voorrang hebt op de kruisende weg, je moet stoppen voor dat rode licht. Verkeerslichten gaan boven verkeerstekens en verkeersborden.

Verkeersregelaar gaat boven alles:

Maar laten we nu een andere situatie bekijken. Stel je voor dat je in dezelfde situatie bent met dat rode verkeerslicht, maar er staat een verkeersregelaar bij die je aanwijzingen geeft om door het rode licht te rijden. Wat doe je dan? Nou, in dit geval moet je de aanwijzingen van deze bevoegde persoon volgen. Dit betekent dat de instructies van de verkeersregelaar boven zowel de verkeerslichten als de verkeerstekens gelden.

Dus onthoud: verkeerslichten gaan boven verkeerstekens, maar aanwijzingen van een verkeersregelaar gaan boven alles!

Samengevat de rangorde in het verkeer:

Wie moet je volgen in het verkeer
  1. Aanwijzingen verkeersregelaar
  2. Verkeerslichten
  3. Verkeerstekens en voorrangsborden
  4. Verkeersregels.
volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Alle aanwijzingen van een verkeersregelaar:

Stopteken verkeersregelaar

Laten we dieper ingaan op de regels voor aanwijzingen van bevoegde personen. Deze aanwijzingen kunnen worden gegeven door verschillende bevoegde personen, zoals politieagenten, marechaussees, douaneambtenaren en verkeersregelaars.

Het is belangrijk om te weten hoe je moet reageren wanneer je met deze aanwijzingen wordt geconfronteerd.

Aanwijzingen aan het verkeer kunnen op verschillende manieren worden gegeven, waaronder met een rode lamp, met de tekst “STOP” op een displaybord, mondeling gesproken instructies of door middel van hand- en armgebaren.

Laten we wat meer aandacht besteden aan het laatste punt: aanwijzingen die worden gegeven met hand- en armgebaren. Dit is een belangrijk onderdeel van het CBR-theorie-examen, dus lees goed!

Algemeen stopteken:

Algemeen stopteken

Dit is een duidelijk teken dat alle verkeer van alle kanten moet stoppen. Het is als een time-out voor iedereen op de weg.

Stopteken voor verkeer van voren:

Stopteken voor verkeer van voren

Als je dit teken ziet, betekent het dat alleen het verkeer dat van voren op de verkeersregelaar afkomt, moet stoppen. Verkeer van links, rechts en achteren mag gewoon doorgaan.

Stopteken voor verkeer van achteren:

Stopteken voor verkeer van achteren

Dit teken geeft aan dat alleen het verkeer dat van achteren op de verkeersregelaar afkomt, moet stoppen. Het verkeer van links, rechts en voor je mag doorrijden.

Stopteken voor verkeer van voren en achteren:

Stopteken voor en achteren

Hier moeten zowel het verkeer dat van voren als van achteren op de verkeersregelaar afkomt, stoppen. De rest mag gewoon doorrijden.

Stopteken voor verkeer van rechts:

Verkeer rechts van verkeersregelaar stoppen

Dit teken betekent dat alleen het verkeer dat van rechts op de verkeersregelaar afkomt, moet stoppen. Ander verkeer mag doorgaan.

Teken tot snelheid verminderen:

Snelheid verminderen

Dit is geen stopteken, maar het geeft aan dat je je snelheid moet verminderen. Het is een seintje om rustig aan te doen.

Belangrijk CBR examen tip:

Kijk altijd goed waar je vandaan komt rijden tot de verkeersregelaar. Als je ziet dat de verkeersregelaar met een armgebaar jou blokkeert, dan moet je stoppen en mag je pas weer verder rijden als de arm voor je wordt weggehaald. Het armgebaar is alsof je wacht op een rood licht.