Dashboard: Waarschuwingslampjes

We gaan het hebben over hoe je auto met je communiceert via het dashboard. Dit is superbelangrijk om te begrijpen, want op het juiste moment reageren kan je reis redden wanneer die lampjes gaan branden of knipperen.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende dashboardlampjes tijdens het CBR-examen:

Let op!

Waarschuwingslampje 1: Motormanagement systeem

motor management lampje

Dit lampje licht op als je auto je een teken geeft dat het zich niet lekker voelt in zijn motor. Denk aan het “hart” van je auto. Neem dit serieus, anders kan je ritje abrupt tot stilstand komen.

Waarschuwingslampje 2: Oliepeil

Waarschuwingslampje: Oliepeil

Wanneer dit lampje opflakkert, smeekt je auto om aandacht voor zijn dorstige motor. Het betekent dat je oliepeil laag is of zelfs op. Gooi wat olie in dat dorstige motorhart om je auto tevreden te stellen.

Waarschuwingslampje 3: Koelvloeistof

Waarschuwingslampje: Koelvloeistof

Je ziet een thermometer in dit symbool; dat betekent dat je auto het te warm heeft. Koel hem af met koelvloeistof. Als je dat niet doet, kan je auto oververhit raken.

Waarschuwingslampje 4: Accu

Waarschuwingslampje: Accu

Dit lampje zegt eigenlijk dat je auto moe is en geen energie meer heeft. Er is een probleem met je accu of misschien met de dynamo. Dit is een belangrijk signaal!

De kleuren van de waarschuwingslampjes

Laten we nu de kleurcodes van deze lampjes ontcijferen: zodat je weet wat je auto je probeert te vertellen.

Wanneer een dashboardlampje oranje gloeit, is dat je auto die zegt: “We hebben een klein probleempje, maar we kunnen nog even doorgaan.” Dus geen paniek, maar wel onthouden om het snel te laten nakijken.

Maar als een rood lampje begint te knipperen of branden, is het menens! Je auto roept om hulp. Stop zo snel mogelijk op een veilige plek en onderzoek wat er aan de hand is.

Oh, en hier is een belangrijk weetje: als een lampje oranje begint te knipperen, betekent dit dat het op het punt staat rood te worden. Dus zelfs bij een knipperend oranje lampje moet je stoppen en actie ondernemen.

Nu weet je beter hoe je auto met je praat via het dashboard. Onthoud dat luisteren naar je auto en snel handelen belangrijk is om veilig te blijven rijden.

volg cursussen

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!