Snelheidsverkeersborden: Gids voor het CBR Theorie-Examen

Snelheden banner CBR

Tijdens zowel je praktijk- als je theorie-examen zul je verschillende verkeersborden tegenkomen. Laten we de belangrijkste verkeersborden in categorieën indelen voor een helder overzicht, met een focus op de meest voorkomende snelheidsverkeersborden die je moet kennen voor je CBR theorie-examen!

Snelheidsbord #1: Maximumsnelheid

Maximumsnelheid 60 km/uur

Dit verkeersbord geeft de maximale snelheid aan, bijvoorbeeld 60 km/uur. Onthoud: als jouw voertuig een hogere maximumsnelheid heeft dan wat op het bord staat, moet je altijd de lagere snelheid volgen. Begrijp dit voor je CBR-theorie-examen en wees een verantwoordelijke en veilige weggebruiker!

Snelheidsbord #2: Einde maximumsnelheid

Einde maximumsnelheid

Zodra je dit verkeersbord passeert, betekent dit dat de eerder aangegeven maximumsnelheid niet meer van kracht is. Je kunt nu terugkeren naar de reguliere snelheidslimiet. Wees dus bewust van je locatie.

Snelheidsbord #3: Maximumsnelheid op een matrixbord

Matrixbord snelheid

Elektronische verkeersborden geven altijd een maximale snelheid aan, geen advies of minimum. Belangrijk: deze snelheid gaat boven de snelheden aangegeven op gewone verkeersborden.

Snelheidsbord #4: Adviessnelheid

Adviessnelheid verkeersbord

Blauwe vierkante borden met snelheden geven een advies aan, dus het is niet verplicht. Voor jouw veiligheid is het toch slim om dit advies te volgen, maar nogmaals het is geen verplichting om te volgen. Onthoud dit voor je CBR-theorie-examen.

Snelheidsbord #5: Einde Adviessnelheid

Einde adviessnelheid

Blauwe vierkante verkeersborden met een rode streep betekenen: “Je advies is voorbij!” Je kunt weer lekker doorrijden met de normale maximumsnelheid die wordt aangegeven.

Snelheidsbord #6: Binnen de bebouwde kom (plaatsnaam verkeersbord)

Binnen de bebouwde kom

Na het passeren van een plaatsnaambord rijd je binnen de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 50 km/uur, tenzij anders aangegeven. Dus kijk altijd goed of er geen extra verkeersbord aanwezig is met een andere snelheid!

Download app gratis

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Snelheidsbord #7: Buiten de bebouwde kom (einde plaatsnaam verkeersbord)

Buiten de bebouwde kom

Na het passeren van een plaatsnaambord met een rode streep, geldt er een maximumsnelheid van 80 km/uur tenzij anders aangegeven. Check altijd goed of er geen ander verkeersbord bij staat met een andere snelheid.

Snelheidsbord #8: De autosnelweg

Autosnelweg verkeersbord

Dit verkeersbord ga je gegarandeerd tegenkomen tijdens je theorie-examen en je praktijk. Zodra je dit bord ziet, ben je op de autosnelweg en kun je doorgaans met maximaal 130 km/u rijden.

Focus: Op de snelweg moet je minstens 60 km/uur kunnen en mogen rijden, wat betekent dat fietsen, snorfietsen, bromfietsen, speed pedelecs en brommobielen hier niet thuishoren. Voor je CBR-theorie-examen: autosnelwegen zijn alleen voor snelle motorvoertuigen!

Snelheidsbord #8A: De autosnelweg (met tijdstippen bord)

Tijdstip verkeersbord snelheid

Er zijn uitzonderingen op de autosnelweg! Hiermee bedoel ik dat er een autosnelweg verkeersbord is met bijvoorbeeld een onderbord waarop tijdstippen opstaan. Kijk even mee: Soms, tussen 6:00 uur ‘s ochtends en 19:00 uur ‘s avonds, daalt de limiet naar 100 km/u. Maar na die uren? Terug naar 130 km/u en vol gas! Dus tussen de tijdstippen is de maximum 100 km/uur en buiten de tijdstippen mag je weer normaal 130 km/uur rijden.

Let op: met je aanhanger heb je continu de hele dag door een maximumsnelheid van 90 km/uur!

Snelheidsbord #9: De autoweg

De autoweg verkeersbord

Hier geldt een maximale snelheid van 100 km/u, tenzij anders aangegeven. Let op borden met extra informatie. Net als een autosnelweg heeft deze autoweg ook een minimumsnelheid. De minimumsnelheid op een autoweg is 50 km/u. Alleen voertuigen die deze snelheid kunnen halen, zijn hier toegestaan.

Snelheidsborden #10 en #11: Einde van de autosnelweg en autoweg

Einde autosnelweg en autoweg

Wanneer je deze borden ziet, verlaat je de autosnelweg of autoweg. Hier geldt een nieuwe snelheidsregel: maximaal 80 km/u, tenzij andere borden anders aangeven. Dus blijf altijd goed kijken tijdens the theorie en praktijk examen.

Snelheidsbord #12: Het woonerf

Woonerf verkeersbord

Na het passeren van dit bord geldt een maximumsnelheid van 15 km/uur. Langzamer mag altijd, maar nooit harder dan het maximum van 15 km/uur.

Download onze Autotheorie-app en slaag in één keer voor je theorie-examen!

Al 25.000 geslaagde leerlingen gingen je voor! Ben jij de volgende? Slaag in de hoogste versnelling!

Download APP helemaal gratis!