Auto theorie cursus: richting aangeven en voorsorteren uitgelegd

In deze auto theorie uitleg leer je hoe en wanneer je richting moet aangeven en hoe je correct voorsorteert. Richting aangeven en voorsorteren zijn onmisbare onderdelen van het auto theorie examen. Of je nu links afslaat, een rotonde nadert of van rijstrook wisselt – je moet precies weten wat je doet.
Auto theorie: hoe ver van tevoren richting aangeven?
Hoe vroeg je richting aangeeft, hangt af van waar je rijdt.
- Binnen de bebouwde kom doe je dit ongeveer honderd meter voor de afslag.
- Buiten de bebouwde kom is dat tweehonderd meter.
- Op de autosnelweg liefst driehonderd meter voor je de afslag neemt.
Zit je op een fiets of scooter zonder knipperlichten? Dan steek je je arm uit om richting aan te geven. Tijdens een online auto theorie cursus of theoriecursus bij ons op locatie leer je precies hoe je dit op de juiste manier doet. Het is dus belangrijk om tijdig richting aan te geven bij het afslaan of wisselen van rijstrook. Meer informatie hierover vind je in de CBR-richtlijnen.

Bij het uitvoegen mag je pas 300 meter van tevoren richting aangeven. Onthoud: je zet je richtingaanwijzer pas aan bij de een-na-laatste blokmarkering.
Richting aangeven op rotondes tijdens je auto theorie
Tijdens het auto theorie examen krijg je vaak vragen over richting aangeven en voorsorteren in verschillende verkeerssituaties. Veel mensen vinden het vervelend als bestuurders geen richting aangeven op rotondes. Toch gebeurt het vaak.
- Geef vóór het oprijden van de rotonde richting aan naar rechts als je meteen bij de eerste afslag de rotonde wilt verlaten.
- Geef vóór de rotonde richting aan naar links als je pas na de tweede afslag de rotonde wilt verlaten.Zodra je de afslag voorbij rijdt waar je niet afslaat, geef je richting aan naar rechts om aan te geven dat je bij de volgende afslag wél de rotonde verlaat. Dit helpt andere weggebruikers én voorkomt fouten bij het CBR theorie examen auto.
Een kwart? Richting rechts vóór de rotonde bij punt A. Twee kwart? Richting rechts bij punt B. Driekwart? Richting rechts bij punt C.
Volg een van onze cursussen
Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!
Invoegen of uitvoegen? Zo werkt richting aangeven op weefstroken in je auto theorie examen
Een weefstrook is een rijbaan waar auto’s invoegen en uitvoegen. Dit zie je vaak op snelwegen. Als je de snelweg opgaat, geef je richting aan naar links zodra er ruimte is om in te voegen. Verlaat je de snelweg, geef dan op tijd richting aan naar rechts vóór de blokmarkering.
Dergelijke situaties worden uitgebreid behandeld in elke goede auto theorie cursus inclusief examen, zodat je precies weet wat je moet doen.
Voorsorteren uitgelegd voor je auto theorie examen
Voorsorteren betekent dat je alvast de juiste plek op de weg kiest als je wil afslaan. Het is iets wat vaak getest wordt als je gaat voor een auto theorie examen bij het CBR.
Volg een van onze cursussen
Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!
Voorsorteren naar rechts: zo sla je correct af tijdens je auto theorie examen
Bij het afslaan naar rechts sorteer je zo ver mogelijk rechts voor. Je mag daarbij gebruikmaken van een fietsstrook, zolang deze een onderbroken streep heeft en je niemand hindert.
Voorsorteren naar links: zo sla je veilig af
Wil je links afslaan, dan ga je zo veel mogelijk tegen de middenlijn (de wegas) aan staan. Belangrijk is dat je je wielen recht houdt als je stil staat, anders kun je bij een botsing van achteren op de verkeerde rijbaan terechtkomen.
Bij het afslaan naar links moet je voorsorteren tegen de as van de weg. Dit is goed voor de doorstroming van het verkeer.
Voorsorteren op eenrichtingswegen: ken de regels theorie examen
Op een volledige eenrichtingsweg sorteer je bij links afslaan helemaal links voor. Maar soms mogen fietsers van de andere kant komen. Dan is het géén volledige eenrichtingsweg en sorteer je voor tegen de wegas aan, net als bij gewone tweerichtingswegen.
Een verkeersbord met zonder onderbord geeft aan dat het om een volledige eenrichtingsweg gaat. Zie je wél een onderbord onder dat bord, dan moet je ruimte laten voor tegenliggers. Tijdens een auto theorie cursus Amsterdam of een theoriecursus auto op een andere locatie leer je precies hoe je deze situaties herkent. Voor een volledig overzicht van de verkeersregels en verkeersborden in Nederland kun je terecht bij de Rijksoverheid.
Situatie 1:
Dit is een volledige eenrichtingsweg. Je sorteert dan helemaal links voor als je linksaf wilt slaan, want er is geen tegemoetkomend verkeer.
Situatie 2:
Dit is geen volledige eenrichtingsweg. Je sorteert dan tegen de as van de weg als je linksaf wilt slaan, omdat er wel tegenliggers kunnen zijn.
Voorsorteren op een kruispunt en rijstroken: regels voor het auto theorie examen
Soms zijn er meerdere rijstroken in dezelfde richting. In de meeste gevallen gebruik je de rechterrijstrook. Heb je een goede reden, zoals dat je direct na het kruispunt links moet of een vrachtwagen inhaalt, dan mag je ook voorsorteren op de linkerbaan.
Als je geen duidelijke reden hebt, blijft de rechterrijstrook de juiste keuze. Als je de regels voor auto theorie richting aangeven en voorsorteren goed oefent, vergroot je de kans om in één keer te slagen.
Als je goed kijkt, zie je twee rijstroken die naar links gaan. Als je geen goede reden hebt, moet je altijd zo ver mogelijk rechts voorsorteren.
Geen zin om nog verder te leren? Meld je aan voor een theorie cursus of koop een pakketje voor onze online app en slaag in 1 keer voor je theorie examen 😉