Strengere regels voor rijscholen en rij-instructeurs: Wat Moet je Weten?
Nieuws voor iedereen die zijn rijbewijs wil halen! Er komen strengere regels voor rijscholen en rij-instructeurs om de rijopleiding beter en eerlijker te maken. Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een plan gepresenteerd om het rijonderwijs flink aan te pakken. In dit artikel leggen we je uit wat er gaat veranderen en hoe jij je het beste kunt voorbereiden.
Waarom strengere regels?
Er waren behoorlijk wat problemen in de rijschoolbranche. Denk aan fraude bij examens en rijinstructeurs die je te vroeg laten afrijden. Het slagingspercentage is ook niet bepaald hoog: slechts 52% slaagt voor het praktijkexamen en 39% voor het theorie-examen. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat jij beter voorbereid je rijbewijs haalt en dat er minder ongelukken gebeuren met beginnende bestuurders.
Wat Gaat er Precies Veranderen?
1. Verplicht Rijonderwijs: Vanaf nu moet je altijd een rijopleiding volgen. Je kunt dus niet meer zomaar op examen als je denkt dat je er klaar voor bent. Er komen duidelijke leerdoelen die je moet halen, zoals rijden in het donker, op de snelweg met 130 km/u en sociaal rijgedrag vertonen.
2. Nieuw Examen: Het examen sluit straks beter aan bij wat je tijdens je lessen leert. Hoewel er nog steeds één theorie- en één praktijkexamen is, kan dit in de toekomst veranderen. Extra examens zouden namelijk extra kosten met zich meebrengen.
3. Betere Rijinstructeurs: Toekomstige rijinstructeurs moeten een opleiding volgen bij een erkend instituut. Ook moeten ze elke vijf jaar hun bevoegdheid verlengen door een theorie- en praktijkexamen te doen. Drie keer zakken betekent dat ze hun bevoegdheid verliezen, maar ze kunnen wel opnieuw beginnen met een herintrederstraject.
4. Kosten: De nieuwe regels brengen extra kosten met zich mee, maar als het rijonderwijs beter wordt, slagen meer leerlingen in één keer. Uiteindelijk bespaar je dus geld omdat je minder vaak examens en extra lessen hoeft te doen.
Hoe Kun Jij Je Voorbereiden?
1. Start met je theorie: Zorg ervoor dat je je theorie al gehaald hebt voordat je begint met rijlessen. Zo zorg je ervoor dat je met de juiste kennis in de auto stapt en alles uit de praktijklessen kan halen.
2. Kies de Juiste Rijschool: Zorg ervoor dat je een rijschool kiest die voldoet aan de nieuwe eisen. Vraag hoe ze de nieuwe leerdoelen in hun lessen verwerken.
3. Ken de Leerdoelen: Weet wat je moet kunnen voor je rijexamen. Dit helpt je om gerichter te oefenen en goed voorbereid je examen in te gaan.
4. Bespreek de Kosten: Praat met je ouders of verzorgers over de nieuwe kosten. Vraag je rijschool naar hun tarieven en wat de nieuwe regels voor de prijs van je lessen betekenen.
5. Blijf Op de Hoogte: Houd het nieuws in de gaten voor updates over de nieuwe regels. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Wat Betekenen Deze Veranderingen voor Jou?
De nieuwe regels zorgen ervoor dat je beter voorbereid de weg op gaat. Met duidelijke leerdoelen en betere begeleiding van rijinstructeurs, is de kans groter dat je in één keer slaagt. Dit bespaart je tijd, geld en stress. Bereid je goed voor, kies een goede rijschool en ga vol vertrouwen de weg op. Succes met je rijopleiding en veilige kilometers toegewenst!
Start vandaag nog met je theorie met een theorie cursus of via de online theorie app 🚗💨
Om een eigen rijschool te starten, dien je allereerst een opleiding tot rijinstructeur te volgen. Jouw voertuig moet ook aan specifieke eisen voldoen en daarnaast is het belangrijk om jezelf te verzekeren tegen onder andere aansprakelijkheid en ongevallen. Lees verder om te ontdekken wat er allemaal geregeld moet worden voor het openen van jouw eigen rijschool.
1. Opleiding tot rijinstructeur
Droom je ervan om rijles te geven? Begin dan eerst met het volgen van een opleiding voor het basiscertificaat B bij het Instituut voor Certificering en Examinering in de Mobiliteitsbranche (IBKI). Deze opleiding, die gemiddeld zes maanden duurt, bestaat uit zowel een theorie- als een praktijkgedeelte. Na het succesvol afleggen van het examen ontvang je een WRM-bevoegdheidspas en het basiscertificaat. Bovendien moet je minstens 20 uur stage lopen bij een rijschool.
Voordat je het gaspedaal intrapt, meld je aan via ibki.nl en ontdek meteen of je aan alle toelatingseisen voldoet.
2. Lesvoertuig
Voor jouw rijschool heb je natuurlijk ook een lesvoertuig nodig. Maar, beslis je voor nieuw, tweedehands of leasen? Dat is de vraag! Wat je keus ook is een lesauto moet in ieder geval aan deze specifieke eisen voldoen:
- Dubbele bediening: zo heb je een koppeling- en rempedaal voor jezelf én een voor de leerling. Zo blijf jij de baas, zelfs als je leerling plotseling denkt de nieuwe Verstappen te zijn.
- Extra spiegels: zodat je niet alleen naar jezelf kunt glimlachen in de achteruitkijkspiegel, maar ook het verkeer in de gaten kunt houden.
- L-bord op het dak: omdat je rijschoolauto simpelweg niet compleet is zonder dat grote, opvallende bord dat schreeuwt “Ik ben een lesauto dus pas op!”
En vergeet de lesmotor niet! Ook die moet aan specifieke eisen voldoen, zoals een geldig Nederlands kenteken en een duidelijk L-bord aan de voor- en achterkant.
3. Inschrijving KVK
Voordat je je rijschool kunt openen, moet je je inschrijven bij het Handelsregister van de KVK. Dit kost je € 80,10. Je hebt natuurlijk wel een bedrijfsnaam nodig om je rijschool in te schrijven bij de KVK. Hier zijn de regels waar je naam aan moet voldoen:
- Geen verkeerde indruk: Zorg dat je naam niet misleidend is.
- Uniek en origineel: Gebruik geen merknamen of bestaande handelsnamen van anderen. Check met de Naamchecker van de KVK of jouw naam al bestaat.
- Vermijd verwarring: Zorg dat je naam niet te veel lijkt op bestaande handelsnamen.
- Creatieve vrijheid: Je mag cijfers en leestekens zoals , + en & in je naam gebruiken. Let er wel op dat je naam nog goed uit te spreken is. Houd er rekening mee dat deze toevoegingen niet beschermd worden door de Handelsnaamwet.
Dus wees origineel en creatief en kies een naam die zo goed is dat het de rest van de rijschoolwereld laat remmen voor een tweede kijkje!
4. Verzekeringen
Wanneer je jouw eigen rijschool begint, stap je ook in een wereld vol risico’s. Je wordt zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen, zoals wanneer je ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeluk. Gelukkig kun je jezelf tegen veel van deze risico’s verzekeren. Maar wees gewaarschuwd: je moet minstens een aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM) hebben.
Hier zijn nog een paar verzekeringen die van pas kunnen komen voor je rijschool:
- Aansprakelijkheidsverzekering werkgever verkeer: Voor het geval je leerlingen net iets te enthousiast worden tijdens hun eerste ritje.
- Ongevallenverzekering voor in- en opzittenden: Omdat je liever geen ‘testrit’ op de eerste hulp wilt maken.
- Rechtsbijstandverzekering: Voor als je in een verkeersconflict belandt dat meer lijkt op een parkeerprobleem dan een leermoment.
- Opstalverzekering: Want ook rijscholen hebben een veilige haven nodig.
- En als je erover nadenkt: een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan ook geen kwaad. Je weet maar nooit wanneer je door een overdosis rijlesplezier tijdelijk uitgeschakeld raakt.
Verdiep je vooral verder over het regelen van bedrijfsverzekeringen en voorkom dat jouw rijschool een wilde rit wordt op de financiële snelweg!
5 Inschrijving CBR
Om examens voor jouw leerlingen te reserveren moet je je wel eerst inschrijven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze inschrijving kan je via hun website doen en kost je eenmalig entreegeld en daarna een jaarlijkse bijdrage.
6 Lesprijs
Tijd om je prijskaartje aan de rijlessen te hangen. Maar voordat je zomaar wat cijfers uit je duim zuigt is het verstandig om te kijken naar wat er nodig is om de eindjes aan elkaar te knopen.
Bereken eerst wat je nodig hebt om te overleven. Want laten we eerlijk zijn, zelfs de beste instructeurs kunnen niet op lucht en liefde leven. Tel daarbij op de inkomstenbelasting (ib) en een inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten (Zvw). En oh ja, vergeet de verzekeringen en je pensioen niet! Een omzetberekening geeft je een idee van wat je nodig hebt. Gebruik de KVK-rekentool om je uurtarief te bepalen op basis van het netto-inkomen dat je verwacht nodig te hebben.
En denk eraan, je kunt niet uit de bocht vliegen met je prijzen! Houd ook rekening met wat andere rijscholen in rekening brengen, anders rijd je straks alleen maar achter de feiten aan en zie je al die leerlingen aan je neus voorbij racen!
Neem contact met ons op als je wil samenwerken.
Als je de weg op wilt, is een rijbewijs een absolute must. Maar hoe begin je eraan? Voorheen was het mogelijk om al te starten met rijlessen voordat je je theorie-examen had gehaald. Dit bood de mogelijkheid om zowel theoretische kennis als praktijkervaring tegelijk op te doen. Echter, er zijn recentelijke veranderingen in de regelgeving die belangrijk zijn om te kennen.
Volg een van onze cursussen
Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!
Waarom eerst je theorie-examen halen?
Het is verleidelijk om meteen achter het stuur te kruipen zodra je de leeftijd hebt bereikt om rijlessen te volgen. Volgens de huidige wet en regelgeving mag je nog steeds rijles volgen zonder je theorie examen. Toch is het behalen van je theorie-examen voorafgaand aan praktijklessen nu essentieel geworden, en wel om verschillende redenen.
1. Optimaal gebruik van praktijklessen
Het behalen van je theorie-examen vooraf stelt je in staat om de kennis die je hebt opgedaan direct toe te passen tijdens je praktijklessen. Dit zorgt voor een efficiëntere leerervaring en kan resulteren in minder benodigde lessen voordat je klaar bent voor je praktijkexamen.
2. Nieuwe regeling vanaf 1 mei 2024
Per 1 mei 2024 is er een nieuwe regeling van kracht die vereist dat je je theorie-examen hebt behaald voordat je een praktijkexamen kunt reserveren. Deze verandering is van toepassing op het behalen van een autorijbewijs (categorie B), brommerexamen (categorie AM2) en tussentijdse toetsen. Let dus op! Rijles zonder je theorie examen te hebben gehaald mag dan nog steeds, maar het niet hebben van je theoriecertificaat kan het voor rijscholen moeilijk maken om een strakke planning voor je op te stellen, wat kan resulteren in vertragingen bij het behalen van je rijbewijs.
Zorg voor een vlotte rit naar je rijbewijs
Om te voorkomen dat je in de wachtrij komt voor je praktijkexamen, is het cruciaal om je theorie-examen tijdig af te leggen. Met de juiste planning kun je zowel je theorie- als praktijklessen effectief benutten en met vertrouwen de weg op gaan.
Het behalen van je rijbewijs is een belangrijke mijlpaal, en met de juiste voorbereiding en kennis van de recente regelgeving kun je deze stap met succes zetten. Dus, voordat je gas geeft, zorg ervoor dat je eerste versnelling je theorie-examen is!
Wil je nou meer weten over dit onderwerp? Lees dan hier verder.
Haal je theorie eerst in 1 dag met onze theorie cursus of wanneer jij wil met onze handige online theorie app!