Het ziet het auto theorie examen er uit?

Het CBR auto theorie-examen bestaat uit drie verschillende onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Om te slagen, moet je elk van deze secties apart halen en binnen elk onderdeel mag je een beperkt aantal fouten maken.

Het eerste gedeelte, genaamd “Gevaarherkenning,” bestaat uit in totaal 25 vragen. Om dit onderdeel te doorstaan, dien je ten minste 13 vragen correct te beantwoorden. Dit betekent dat je maximaal 12 fouten kunt maken.

Het tweede gedeelte, “Kennis,” omvat in totaal 12 vragen. Als je ten minste 10 vragen correct beantwoordt, toon je aan dat je een ware expert bent op de weg. In dit deel mag je hooguit 2 fouten maken.

Het derde en laatste gedeelte is “Inzicht.” Hier krijg je maar liefst 28 vragen voorgeschoteld. Om dit gedeelte te doorstaan, dien je ten minste 25 vragen correct te beantwoorden en je begrip van de verkeerssituaties te laten zien. Je mag hierbij maximaal 3 fouten maken.

Je mag dus in totaal 17 fouten maken, maar deze zijn specifiek gebonden aan elk van de onderdelen.

 

Wil jij alvast oefenen met wat CBR examen vragen?

Bekijk dan snel deze video met uitleg en tips over de nieuwste examenvragen van gevaarherkenning, kennis en inzicht op ons YouTube kanaal. Onze docent Karan bespreekt hier een compleet CBR auto theorie examen uit 2024.

 

Nog meer oefenvragen voor het auto theorie examen?

Meld je dan hier aan voor een van onze theorie cursussen op locatie waarin je klassikaal veel oefen examens gaat maken of schaf onze online App aan ga direct aan de slag met CBR oefenvragen.

Hoe kan ik voor mijn auto theorie leren en oefenen?

 Waarom is je theorie-examen belangrijk en hoe zorg je ervoor dat je slaagt? Wist je bijvoorbeeld dat je eerst je theorie-examen moet halen, voor je op praktijkexamen mag? Gelukkig zijn er veel manieren om je auto theorie te leren.

 

Waarom een auto theorie-examen?

 Tijdens het autorijden kom je vaak in situaties terecht waarin je de verkeersregels moet toepassen. Denk aan:

 • Wie heeft er voorrang?
 • Wat betekenen de verkeersborden?
 • Waar mag je parkeren?

Het theorie-examen bereid je voor op deze, soms onveilige situaties. Wanneer jij weet wat er wel en niet mag, kun je veilige keuzes maken. Het theorie-examen draagt daarom een stukje bij aan je zelfvertrouwen op de weg.

 

Hoe kan ik voor mijn auto theorie leren?

 Waarom is je theorie-examen belangrijk en hoe zorg je ervoor dat je slaagt? Wist je bijvoorbeeld dat je eerst je theorie-examen moet halen, voor je op praktijkexamen mag? Gelukkig zijn er veel manieren om je auto theorie te leren.

 

Iedereen leert op zijn eigen manier. Zo vind jij het misschien fijn om uit een boekje te leren, terwijl iemand anders liever filmpjes kijkt of theorielessen volgt. Kies voor een manier die het beste bij jou past. Zorg dat je genoeg tijd besteed aan auto theorie leren en vergeet niet de theorie die je eerder geleerd hebt te herhalen. Dan blijft alles goed hangen en heb je meer kans om te slagen. Het CBR zelf biedt geen oefenmateriaal aan dus de keuze ligt altijd tussen onderstaande drie.

 

Auto Theorie cursus

 Je kunt ervoor kiezen om een klassikale les te volgen. Tijdens een klassikale les worden alle onderwerpen besproken die je moet kennen om het CBR-examen te halen en om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Vervolgens worden er veel oefenvragen besproken en kun je je eigen vragen stellen aan je docent.

 

Voordelen

 • Je leert alles in 1 keer
 • Je kunt al je vragen stellen aan een expert
 • Persoonlijke aandacht
 • Alle mogelijke CBR examenvragen doornemen met docent

 

 Nadelen

 • Het tempo van een cursus ligt hoog en is niet geschikt voor iedereen

 

Auto Theorie online

 Je kunt er ook voor kiezen om een onlinepakket te kopen. In onze app kun je alles op eigen tempo leren vanaf je mobiel waar je wil en wanneer je wil. In de app worden onderwerpen doormiddel van video’s en vragen doorgenomen op een interactieve manier. Je krijgt directe feedback van de app over je voortgang en weet zo snel of je onderwerpen begrijpt en klaar bent voor het examen. Ook kun je in de app CBR-examens oefenen in dezelfde stijl zodat je met zelfvertrouwen het echte examen kunt doen.

 

Voordelen

 • Onbeperkt leren
 • Leer overal waar jij wil
 • Volledig te leren via je telefoon
 • CBR examens van 2024

 

Nadelen

 • Je kunt geen vragen stellen aan je docent
 • Je moet zelf leren

 

Auto Theorie boek

 Als laats kun je er ook nog voor kiezen om te leren met een boek. Met een boek kun je zelf lezen wat je allemaal moet weten. Op deze manier kun je zelf bepalen wat je leert. Als je niet tegen schermen kan en graag alles op een ouderwetse manier doorneemt is dit ideaal voor jou!

 

 Voordelen

 • Papieren boek voelt fijn
 • Je bent 80 jaar of ouder en kent niet beter!

 

Nadelen

 • Je kunt geen vragen stellen
 • Bijna altijd niet up-to-date
 • Geen echte examenvragen

 

 

Conclusie

 

Ben je er nu nog niet over uit wat het best voor jou werkt? Wij wel! Dus stop met twijfelen en meld je aan voor een cursus of koop een pakket in onze app. Dan zorgen wij dat jij zo snel mogelijk dat theorie certificaat in de pocket hebt!

Motor theorie leren kan een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen. In deze blog geven wij je een eenvoudig stappenplan om je goed voor te bereiden op het motor theorie-examen.

 

Stap 1: Leren voor je motor theorie

 

Ontdek jouw ideale leermethode. Luisteren, kijken, of ben je een leesfanaat? Denk aan je schooltijd en kies de methode die bij jou past. Voor motor theorie is de snelste en makkelijkste manier: een theoriecursus. Voor elk uiteraard wat wils!

 

Stap 2: Boek je motor theorie-examen

 

Zodra je weet hoe je gaat leren, boek je snel je motor theorie-examen bij het CBR. Makkelijk met je DigiD op mijn.cbr.nl. Niet zeker? Bekijk onze uitlegvideo. Plan je examen in een ontspannen periode voor maximale focus. Als je een cursus volgt, regelen wij het boeken voor je.

 

Stap 3: Slaag in 1 keer

 

Datum vastgelegd? Tijd om te beuken! Of je nu een cursus volgt, of zelf studeert. Neem de tijd om te leren, en je gaat zeker slagen. Het beste? Bij ons kun je alles proberen. Ons motor theorieboek is zelfs gratis, dus waar wacht je nog op? Ga toeren!

Intussen is het mogelijk om vooraf enkele handige tips en trucs te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar bespreken we verschillende aspecten van het theoretisch examen en illustreren we deze aan de hand van authentieke CBR-tests. Op die manier kun je kosteloos een voorproefje krijgen van wat je te wachten staat tijdens het daadwerkelijke examen. Alle thema’s van het theoretisch examen worden behandeld. KIJK NU!

Auto theorie leren, we kennen allemaal de struggle. Minder dan 40% slaagt jaarlijks voor het auto theorie-examen. Maar geen paniek, in deze blog geven wij je een eenvoudig stappenplan zodat jij goed voorbereid bent op het theorie-examen auto.

 

Stap 1: Leren voor je auto theorie

Er zijn verschillende manieren om te leren voor je auto theorie. Wat past bij jou? Luisteren, kijken, of ben je meer een leesgoeroe? Denk even terug aan die middelbareschooltijd en herinner jezelf hoe je toen het liefst kennis absorbeerde. Voor auto theorie heb je drie opties: een theoriecursus, een online theorie-app of een old-school theorieboek. Voor ieder wat wils! Check de specifieke voor- en nadelen hier!

 

Stap 2: Boek je auto theorie-examen

Als je weet hoe je gaat leren, boek dan snel je auto theorie-examen bij het CBR. Lekker makkelijk met je DigiD op mijn.cbr.nl. Snap je het niet helemaal? No worries, we hebben een uitlegvideo voor je. Plan je examen in een relaxte periode, zodat je volle focus hebt. Als je een cursus volgt, regelen wij het boeken voor je.

 

Stap 3: Slaag in 1 keer.

Datum gepland? Time to shine! Of je nu leert tijdens een cursus, zelf aan de slag gaat, of oefeningen doet in de theorie-app. Neem de tijd om te leren, en je gaat die eerste keer zeker slagen. Wat is het beste? Bij ons kun je alle drie doen. Ons theorieboek is zelfs gratis dus waar wacht je nog op?

 

In de tussentijd kun je ook alvast wat gratis tips en tricks checken op ons Youtube kanaal. Hier gaan we in op specifieke onderdelen van het theorie examen en leggen je dit uit aan de hand van echte CBR examens. Zo kun je alvast gratis een voorproefje krijgen van wat je kan verwachten bij het echte examen. Alle onderwerpen van het theorie examen komen aan bod. ONS KANAAL

Hoeveel CBR-examens worden er afgenomen per jaar?

Wil jij weten hoeveel examens het CBR gemiddeld per jaar afneemt? Lees hieronder meer over het aantal theorie en praktijk examens dat worden afgenomen bij het CBR.

 

Afname Theorie examens

 

In 2022 nam het CBR Voor het eerst meer dan 1.000.000 theorie-examens in één jaar af. Dit historische moment betekent niet alleen een mijlpaal voor veel jonge kandidaten maar benadrukt ook het belang van het theorie-examen voor diverse voertuigen, van auto’s en brommers tot vrachtwagens en binnenvaart.

 

Afname Praktijk examens

 

Het totaal aantal praktijkexamens en -toetsen bereikte in 2022 eveneens een record met 755.000. Ondanks de inhaalslag na de coronapandemie heeft het CBR zich ingezet voor verkeersveiligheid zonder concessies te doen. De focus blijft op kwaliteit en het verminderen van reserveringstermijnen. Toch was het slagingspercentage voor het Theorie Examen in 2022 36%.

 

Wil je meer weten over deze cijfers? Lees dan het jaarverslag van het CBR.

 

Gemiddeld per aantal examens per jaar

 

Het is belangrijk om te weten dat het aantal theorie examens de afgelopen jaren tussen de 700.000 en 800.000 hebben gelegen. 2022 was hierin uitzonderlijk door de inslag die gemaakt moest worden vanwege COVID-19. Ditzelfde geld voor praktijk examens waarvan het normale aantal ligt tussen de 400.000 en 500.000.

 

 

Gemiddeld Slagingspercentage

 

Helaas hebben de recordaantal CBR-examens niet zozeer te maken met de grote vraag naar het behalen van het rijbewijs maar ook met een extreem laag slagingspercentage wat in 2022 verder is teruggezakt naar 36%, een afname van 2% t.o.v. een jaar eerder. Vanuit het CBR kwam hierover het volgende bericht.

 

“Een miljoen examens betekent jammer genoeg niet dat het CBR ook een miljoen geslaagde kandidaten aflevert’, zegt Ed Eering, manager divisie Theorie van het CBR. ‘Bij de beroepsexamens theorie wordt met een slagingspercentage van rond de 60 beduidend hoger gescoord dan bij de particulieren. Daar komt het slagingspercentage niet boven de 40 uit. We hebben sterk het vermoeden dat veel mensen het examen onderschatten en sommigen denken dat ze wel een gokje kunnen wagen. Zonde van het geld! En niet goed voor de verkeersveiligheid, want vaak hebben deze kandidaten al wel rijles! Onze examenvragen testen of een kandidaat over voldoende kennis en inzicht beschikt om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Dus, denk er niet te licht over en bereid je goed voor.”

 

Een goede voorbereiding op het CBR-examen is hier uiteraard de grondslag en dit kun je doen doormiddel van een cursus of bijvoorbeeld via een app om alle verkeersregels te kennen.

 

Verwacht aantal examens in 2024

 

De verwachting is uiteraard dat het aantal CBR-examens dat afgenomen wordt in 2024 stabiel blijft tegenover 2023 en dit in lijn is met eerdere trends van de afgelopen 6 jaar met uitzondering van COVID-19 jaren.  Hierover meer na de publicatie van het jaarverslag van 2023 wat in Mei van dit jaar verwacht wordt.

 

 

 

Benieuwd naar het behalen van je rijbewijs in een ander EU-land? Ontdek regels, stappen en essentiële informatie voor internationaal rijden.

Veel mensen overwegen hun rijbewijs in een ander EU-land te halen. Hoe pak je dat aan en wat zijn de regels? Hier gaan we dieper in op de vraag: “Rijbewijs halen in een ander EU-land: mag dat?” en bieden we inzicht in de verschillende aspecten van internationaal rijden.

Woonplaats en Rijbewijsaanvraag

Volgens de EU-regels moet je je rijbewijs aanvragen in het land waar je normaal gesproken woont, meestal waar je minstens 185 dagen per jaar verblijft om persoonlijke redenen of vanwege werk.

 

Bilaterale Overeenkomsten en Banden

Heb je banden met twee of meer EU-landen? Dan wordt aangenomen dat je woonplaats in het land ligt waarmee je persoonlijke banden hebt, mits je daar ook regelmatig verblijft.

 

Verblijf en Rijbewijsaanvraag

Als je persoonlijke of beroepsmatige banden met twee of meer EU-landen hebt, hoef je niet regelmatig in het land van woonplaats te verblijven als je daar voor bepaalde tijd woont om te werken.

 

Verhuizen voor Studie

Verhuis je naar een ander EU-land om te studeren? Hoewel je gebruikelijke woonplaats niet verandert, kun je wel een rijbewijs aanvragen als je kunt aantonen dat je daar al ten minste zes maanden studeert.

 

Conclusie

Hoewel het mogelijk is je rijbewijs in een ander EU-land te halen, is het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke regels en vereisten. Internationale rijbewijsconventies en bilaterale overeenkomsten kunnen de processen vergemakkelijken, maar het is altijd verstandig om advies in te winnen bij de autoriteiten van beide betrokken landen. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent voordat je de stap zet om je rijbewijs in een ander land te behalen. Lees hier meer over het specifieke land waar jij verblijft.

Rijbewijs in Nederland

Wil je nou in Nederland je rijbewijs halen? Dat kan gemakkelijk bij ons. Boek dan nu een cursus op onze pagina