Wil je weten hoe het auto theorie examen in 2024 eruitziet? Wij geven je niet alleen een gedetailleerd overzicht, maar ook handige tips voor een succesvolle voorbereiding.

 

Waar bestaat het auto theorie examen uit?

Het theorie-examen bestaat uit drie cruciale onderdelen:

 

Gevaarherkenning: Identificeer gevaar en neem de juiste acties.

Kennis: Toon kennis van feiten en regels door ze te herkennen en benoemen.

Inzicht: Laat zien dat je regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen.

 

Alle vragen beantwoord je op een computer. Wil je leren voor het theorie examen? Bekijk dan onze video, waarin we een volledig theorie-examen doornemen. Hier zie je wat voor vragen je kunt verwachten en hoe je je het beste voorbereidt op het examen. Ook leggen we uit wat voor vragen je per onderdeel van het examen kunt verwachten.

 

Hoe lang duurt het auto theorie examen?

 

Het gewone theorie-examen geeft je 30 minuten de tijd. Bij gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag. Bij de onderdelen kennis en inzicht bepaal je zelf je tijd. Kennis krijgt ongeveer 8 minuten en inzicht ongeveer 16 minuten.

 

Bij het examen met extra tijd krijg je 45 minuten, met 5 extra minuten voor kennis en 10 extra minuten voor inzicht.

 

Hoeveel vragen moet je goed hebben?

 

Gevaarherkenning: 25 vragen, waarvan je er 13 of meer goed moet hebben.

Kennis: 12 vragen, waarvan je er 10 of meer goed moet hebben.

Inzicht: 28 vragen, waarvan je er 25 of meer goed moet hebben.

Bij kennis en inzicht krijg je ook 2 testvragen.

 

Wat neem je mee naar je theorie examen?

Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer meeneemt. Je kunt geen examen doen als deze gegevens niet overeenkomen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

In het examencentrum:

 

  1. Aanmelden bij de aanmeldzuil: Toets je reserveringsnummer in en controleer je gegevens.
  2. Wacht tot je aan de beurt bent: Volg de aanwijzingen op de beeldschermen.
  3. Inchecken bij de balie ‘start examen’: Controleer je identiteitsbewijs en krijg je tafelnummer.
  4. Het examen: Volg de instructies op het scherm.
  5. Einde examen: Ontvang direct de uitslag.

 

Binnen 15 minuten ontvang je ook de uitslag via e-mail.

 

Resultaat van het theorie examen

 

Ben je geslaagd? Dan is je uitslag 1,5 jaar geldig.

 

Ben je gezakt? De e-mail vertelt je op welke onderwerpen je extra moet letten voor je volgende theorie-examen.

 

Een goede voorbereiding begint bij Theorie Snel Halen. Kies voor onze theorie in 1 dag cursus of leer lekker zelf online via onze Theorie examen oefenen app en slaag in 1 keer🌟

Kosten Rijbewijs Halen

Wil je weten hoeveel het kost om je rijbewijs te halen in Nederland? Gemiddeld €3.120, volgens recent CBR-onderzoek (mei 2023). Hier een overzicht.

 

Gemiddelde Kosten voor een Rijbewijs: €3.120

Om je rijbewijs in Nederland te halen, moet je rekening houden met verschillende kosten. Hier zijn de geschatte uitgaven:

  • €2.300 voor rijlessen: De meerderheid betaalt tussen €45 en €61 per les, gemiddeld 43 lessen.
  • €120 voor het theorie-examen: Gemiddeld wordt het examen 2 tot 3 keer afgenomen, à €48 per poging.
  • €520 voor het rijexamen: Dit omvat 1 tot 2 examens (à €135,50), rijschoolkosten en 1 rijles voor het examen.
  • €180 aan bijkomende kosten: Gezondheidsverklaring, eventuele tussentijdse toets, pasfoto’s en rijbewijsaanvraag.

 

Dit is een flinke kostenpost en ook een flinke toename in de afgelopen 6 jaar. In 2017 kosten een gemiddeld rijbewijs nog €2.300, een toename van ruim 35%.

Houd er rekening mee dat in dit overzicht gemiddelden zijn opgenomen; individuele kosten kunnen variëren. Overweeg deze factoren bij het plannen van je rijbewijskosten. Voor meer informatie over de tarieven kun je kijken op de website van het CBR.

 

Verwachting kosten rijbewijs in 2024

De verwachting is dat de kosten van het rijbewijs in Nederland verder zullen oplopen in 2024. Als we de trend volgen van de afgelopen jaren en kijken naar de verwachte inflatie verwachten we een toename tussen de 2.7% en 5.2%.

De gemmidelde kosten voor een rijbewijs in 2024 zullen dus ongeveer uitkomen op: €3240

Let op! Dit is een schatting voor het komende jaar. Uiteraard hangt het af van mogelijke economische factoren die niet kunnen worden meegenomen in dit overzicht.

 

Begin met je Theorie

 

Om alvast te besparen op het eerste onderdeel doe je er goed aan om je theorie in 1 keer te halen. Dit kun je uiteraard gemakkelijk en snel doen met onze cursussen. Meld je nu aan voor een cursus op locatie of leer in je eigen tempo via onze app!

 

In de toekomst dubbel theorie- en praktijkexamen voor je rijbewijs?

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overweegt ingrijpende veranderingen in het Nationaal Leerplan voor het behalen van het rijbewijs. Een mogelijke wijziging omvat het twee keer moeten afleggen van zowel het theorie- als het praktijkexamen voor auto’s.

Nationaal Leerplan en Veranderingen in Examens

In de voorgestelde wijzigingen van het Nationaal Leerplan staat dat de rijopleiding in de toekomst uit meerdere toetsmomenten moet bestaan. Hierdoor zou er een verplicht extra theorie-examen voor auto’s worden ingevoerd, gevolgd door een tweede praktijkexamen na het eerste afrijden.

Verwachte Uitdagingen voor Rijbewijskandidaten

Hoewel de definitieve implementatie nog niet is bevestigd, kunnen deze voorgestelde aanpassingen het behalen van het rijbewijs bemoeilijken. Het praktijkgedeelte kan ingewikkelder worden met een verplichte adviesrit en mogelijk een extra praktijkexamen voordat het rijbewijs wordt toegekend.

Achtergrond en Oorsprong van de Voorstellen

De voorgestelde wijzigingen zijn het resultaat van een onderzoek naar verkeersveiligheid, met name gericht op jonge bestuurders die vaak betrokken zijn bij ongelukken. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal later dit jaar meer informatie verstrekken na overleg met belanghebbenden, waaronder rijscholen, het CBR en IBKI. Lees het hele bericht hier.

Voorbereiding op Mogelijke Veranderingen

Als aspirant-rijbewijsbezitter is het belangrijk op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Het zou kunnen betekenen dat je in de toekomst extra stappen moet zetten, zoals het twee keer afleggen van het theorie-examen en het praktijkexamen. Goede voorbereiding op het theorie-examen auto is essentieel; overweeg studeren en oefenen met examens gebaseerd op de CBR-methode om goed voorbereid te zijn op mogelijke veranderingen in het examenproces.