Benieuwd naar het behalen van je rijbewijs in een ander EU-land? Ontdek regels, stappen en essentiële informatie voor internationaal rijden.

Veel mensen overwegen hun rijbewijs in een ander EU-land te halen. Hoe pak je dat aan en wat zijn de regels? Hier gaan we dieper in op de vraag: “Rijbewijs halen in een ander EU-land: mag dat?” en bieden we inzicht in de verschillende aspecten van internationaal rijden.

Woonplaats en Rijbewijsaanvraag

Volgens de EU-regels moet je je rijbewijs aanvragen in het land waar je normaal gesproken woont, meestal waar je minstens 185 dagen per jaar verblijft om persoonlijke redenen of vanwege werk.

 

Bilaterale Overeenkomsten en Banden

Heb je banden met twee of meer EU-landen? Dan wordt aangenomen dat je woonplaats in het land ligt waarmee je persoonlijke banden hebt, mits je daar ook regelmatig verblijft.

 

Verblijf en Rijbewijsaanvraag

Als je persoonlijke of beroepsmatige banden met twee of meer EU-landen hebt, hoef je niet regelmatig in het land van woonplaats te verblijven als je daar voor bepaalde tijd woont om te werken.

 

Verhuizen voor Studie

Verhuis je naar een ander EU-land om te studeren? Hoewel je gebruikelijke woonplaats niet verandert, kun je wel een rijbewijs aanvragen als je kunt aantonen dat je daar al ten minste zes maanden studeert.

 

Conclusie

Hoewel het mogelijk is je rijbewijs in een ander EU-land te halen, is het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke regels en vereisten. Internationale rijbewijsconventies en bilaterale overeenkomsten kunnen de processen vergemakkelijken, maar het is altijd verstandig om advies in te winnen bij de autoriteiten van beide betrokken landen. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent voordat je de stap zet om je rijbewijs in een ander land te behalen. Lees hier meer over het specifieke land waar jij verblijft.

Rijbewijs in Nederland

Wil je nou in Nederland je rijbewijs halen? Dat kan gemakkelijk bij ons. Boek dan nu een cursus op onze pagina