Het CBR-autotheorie-examen start met het gedeelte over gevaarherkenning. We begrijpen dat veel kandidaten zich gespannen en nerveus voelen bij dit onderdeel. Gevaarherkenning draait om, zoals de naam al aangeeft, het identificeren van gevaar en daarop juist reageren.

Dit segment omvat 25 situaties waarin je moet beslissen: remmen, gas loslaten of niets doen. Je hebt de vrijheid om maar liefst 12 fouten te maken, dat is dus bijna de helft van het totaal aantal situaties.

Het lastige is dat je slechts 8 seconden de tijd hebt om een antwoord te geven. Dat is echt een korte tijdspanne. Ons advies? Leer de basis goed, zodat je instinctief kunt reageren zonder er lang over na te denken.

Laten we even stilstaan bij die 8 seconden. Het CBR doet dit natuurlijk niet zomaar. Nee ze doen dit om ervoor te zorgen dat wanneer jij daadwerkelijk de weg op gaat en in een potentieel gevaarlijke situatie belandt jij precies weet wat je moet doen en juist op de situatie reageert. In het echte verkeer heb je natuurlijk ook niet alle tijd om rustig na te denken.

Het is dus van cruciaal belang dat al deze informatie goed in je geheugen zit, zodat je onmiddellijk kunt reageren.
Zoals eerder vermeld, worden je 25 situaties voorgeschoteld waarin je steeds moet kiezen tussen: remmen, gas loslaten of niets doen. Maar wanneer is het nu precies tijd voor elke actie? We nemen de drie situaties hieronder even door.

 

In welke situatie doe je niets?

Je doet niets als de situatie duidelijk en overzichtelijk is en er geen (onmiddellijk) gevaar dreigt.

Je kiest dus voor niets doen als er een situatie wordt afgebeeld waarbij je de situatie goed kunt overzien en als geen direct gevaar is.

 

In welke situatie laat je het gas los?

Je laat het gas los wanneer er mogelijk gevaar in de verte opdoemt. Altijd gas loslaten bij wat zich in de verte afspeelt. Er is geen noodzaak om onmiddellijk te remmen. Meteen op de rem trappen kan zelfs gevaarlijk zijn voor een auto die achter je rijdt, dus het is verstandig om dat alleen te doen als het echt nodig is. Zie je bijvoorbeeld een situatie afgebeeld waarbij er in de verte een tegenligger op je afkomt, of je nadert in de verte een drempel of een bocht dan kies je voor gas loslaten.

 

In welke situatie rem je?

Bij onmiddellijk dreigend gevaar ga je op de rem.

Zie je bijvoorbeeld een situatie afgebeeld met onoverzichtelijke of scherpe bochten, stremming of file, kinderen, dieren, gevaarlijke kruispunten of andere obstakels dan is het antwoord altijd remmen.

Om gevaarherkenning het beste onder de knie te krijgen, is het vooral van belang om talloze situaties te oefenen. Je moet de logica doorgronden die hierboven is uitgelegd. Dit bereik je het best door veel te oefenen. Daarom is de gouden tip voor gevaarherkenning: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ben je op zoek naar extra tips en volop oefenmogelijkheden? Schrijf je dan in voor onze theoriecursus op locatie of ga online aan de slag met onze theorie-app.

Het eerste onderdeel is “Gevaarherkenning,” hier krijg je in totaal 25 vragen. Om dit onderdeel te halen moet je 13 of meer vragen correct beantwoorden. In totaal mag je dus maximaal 12 fouten maken.  Hoogste tijd om jouw verkeersgevaar-speurneus aan te scherpen!

Het tweede deel is “Kennis,” met in totaal 12 vragen. Als je hier 10 of meer vragen juist hebt, bewijs je dat je een heuse wegprofessor bent. In dit onderdeel mag je maximaal 2 foutjes maken.

Het derde onderdeel is inzicht. In dit onderdeel krijg je maar liefst 28 vragen. Om dit onderdeel te halen, moet je 25 of meer vragen correct beantwoorden en aantonen dat je de verkeerswereld met diepe inzichten begrijpt. Je mag hier dus maximaal 3 fouten maken.

Dat brengt ons bij het cruciale punt: je mag in totaal dus 17 fouten maken, maar die zijn dus wel gekoppeld aan specifieke onderdelen.

Bij de onderdelen “Kennis” en “Inzicht” krijg je van het CBR ook nog eens twee testvragen voorgeschoteld. Maar onderschat ze niet! Deze testvragen zijn meesters in camouflage, omdat ze er precies hetzelfde uitzien als de ‘echte’ vragen. Ze kunnen elk moment opduiken, dus scherp je concentratie en reactievermogen aan. Deze twee vragen hebben geen invloed op je eindcijfer, maar ze zijn verborgen in de mix. Geen enkel hintje verraadt ze, dus beantwoord elke vraag met de uiterste precisie. Heel veel succes en racen maar! 🚗💨

Wat betekent dit voor de praktijk? Heel simpel, niet te lang wachten met je rijlessen, want na 1,5 jaar verloopt je theorie en moet je opnieuw examen doen. Dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn. Daarbij kunnen de wachttijden voor een praktijkexamen bij het CBR aardig oplopen dus begin echt op tijd met rijlessen, zo kan jouw rijschool ook tijdig jouw praktijk examen inplannen.  

Maar stel nou dat het om wat voor reden dan ook allemaal net niet lukt. Dan vraag jij je natuurlijk af;  kun je je theorie ook verlengen? Het antwoord op die vraag is helaas nee. Je kunt de theorie niet verlengen zodat deze langer geldig is. Je mag wel vanaf 3 maanden voordat je theorie-examenuitslag verloopt, alvast opnieuw examen doen. Een voorbeeld: Het resultaat van jouw theorie-examen verloopt op 1 mei. Dan mag je al vanaf 1 februari opnieuw theorie-examen doen. Het reserveren van het examen kan je al eerder doen. 

Kortom houd die deadline van je theorie in de gaten en voorkom dat je opnieuw de examenroute moet inslaan! 

Persoon die de online auto theorie app van Theorie Snel Halen op een mobiel bekijkt.

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Het theorie-examen wordt steeds vaker een echte uitdaging voor deelnemers. In 2002 slaagde nog zo een 56 procent, maar de laatste jaren schommelen de cijfers steeds net boven die 40 procent grens. 

Volgens het CBR is de daling deels toe te schrijven aan hun inspanningen om fraude tegen te gaan. Ze zetten volop in op controle, geven hun team een serieuze antifraude training én hebben zelfs detectiepoortjes in de mix. Volgens het CBR hebben deze stappen flink invloed gehad op het slagingspercentage. En laten we eerlijk zijn, ze hebben ook flink aan de vragen gesleuteld. Ze houden de vragen voor het theorie-examen scherp in de gaten en evalueren voortdurend. Vragen die te gemakkelijk zijn gebleken worden geschrapt, , dus simpelweg ‘plaatjes leren’ werkt niet meer. 

CBR-directeur Alexander Pechtold wijst erop dat het verkeer tegenwoordig complexer is door elektrische fietsen en technologisch geavanceerde auto’s. Daarom is een grondige beoordeling noodzakelijk. Hij ziet geen waarheid in het idee van een ‘te moeilijke’ test of ‘valstrikvragen’. Volgens examen deelnemers zelf worden er wel een hoop ‘gemene vragen’ gesteld die alleen maar de bedoeling hebben om leerlingen erin te laten tuinen. Op dit soort vragen van tevoren oefenen helpt wel.  

De oplossing? Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Als je goed voorbereid bent, cruise je er zonder gedoe doorheen. Voordat je jezelf in het CBR theorie-examen stort, moet je wel even die stof in je hoofd stampen. Geen grap, je moet die materie echt begrijpen, anders wordt het lastig. Dus niet alleen de theorie kennen, maar ook echt snappen, dit voorkomt dat je in paniek raakt als je op het examen een vraag tegenkomt waar je nog niet mee geoefend hebt. Wil je jouw theorie snel onder de knie krijgen zonder wekenlang blokken? Download dan onze app en oefen waar en wanneer je maar wilt. Of schrijf je in voor de theoriecursus op locatie en slaag in slechts één dag. 

Wil jij ook snel je theorie halen? Meld je dan nu aan voor een van onze theorie cursussen en leer zonder boeken, met een enthousiaste docent op 1 van onze 3 locaties. 

 

Volg een van
onze cursussen

  • Op locatie in 1 dag
  • Online overal en altijd

Helmplicht voor iedereen maakt het verkeer veiliger

De helmplicht voor scooterrijders is een zeer welkome aanvulling op het bestaande verkeersreglement en zal zeker bijdragen aan een veiligere verkeersomgeving voor bromfietsers. Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat een helm alleen effectief is als deze op de juiste manier wordt gedragen. Dit betekent dat de helm goed op het hoofd moet zitten en dat de kin riem goed vastgemaakt moet zijn, anders kan je net zo goed een petje dragen. 

In de praktijk zal de helmplicht waarschijnlijk niet zonder enige weerstand worden geïmplementeerd. Sommige zullen moeite hebben met het idee om verplicht een helm te moeten dragen, terwijl anderen misschien vinden dat het onpraktisch of oncomfortabel is. Maar als we de feiten bekijken, is het dragen van een helm een eenvoudige en effectieve manier om onszelf en anderen te beschermen tegen letsel, ondanks dat het soms je fraaie kapsel in de war gooit. Dus laten we onze hersens behoeden en onze hoofden beschermen door de helmplicht te volgen! 

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een kapsel wat altijd goed blijft zitten…

Twee foto's van een vrouw van gemiddelde leeftijd met roze haar en een roze scooterhelm.

Wil jij snel je scooter theorie halen? Meld je dan nu aan voor een van onze theorie cursussen en leer zonder boeken, met een enthousiaste docent op 1 van onze 3 locaties. 

Kosten motor praktijk examen

Het praktijkexamen kan worden opgesplitst in twee afzonderlijke examens: het AVB (Algemene Voertuigbeheersing) en het AVD (Algemene Verkeersdeelname).

AVB

Het eerste deel van het examen wordt AVB genoemd. Dit deel omvat zeven verschillende oefeningen die ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Het hoofddoel is om te bewijzen dat je te allen tijde volledige controle over je motorfiets kunt behouden. Als je deze test met succes doorstaat, word je goedgekeurd voor het voertuigbeheersingsgedeelte. Je ontvangt een bewijs van slagen dat een jaar geldig is en nodig is om door te gaan naar het tweede deel.

AVD

Het AVD-examen, oftewel het ” Motorrijden in het Wilde Wegverkeer” examen, is de laatste horde die je moet nemen om je motorrijbewijs te bemachtigen. Dit is waar het echte avontuur begint, want je wordt getest in het daadwerkelijke verkeer. Dit examen duurt doorgaans ongeveer 55 minuten. Tijdens het examen volgt de examinator in een eigen auto achter je en communiceert met je via een ontvangertje in je helm. De examinator beoordeelt of je veilig en zelfstandig rijdt en let daarbij onder andere op:

  • Je kijkgedrag;
  • Je positie op de weg;
  • Het correct toepassen van verkeersregels;
  • Hoe je de motor onder controle houdt in het verkeer.

In 2023 bedragen de kosten voor het motorexamen voertuigbeheersing bij het CBR € 73,00, en voor het motorexamen verkeersdeelneming € 129,50.

Aldus hoeveel geld ben je kwijt aan een motorrijbewijs?

Gemiddeld investeer je in Nederland tussen de €800,- en €1500,- om die felbegeerde motorlicentie te bemachtigen. Maar onthoud, jouw kosten kunnen variëren op basis van hoe snel je de kneepjes leert, het aantal lessen dat je nodig hebt, het gekozen lespakket (uitgebreid of basis), eventuele extra kosten voor examens bij je rijschool, en of je erin slaagt om alles in één keer te behalen. Ready to ride? 🏍️😎

Wil jij ook snel je taxi theorie halen? Meld je dan nu aan voor een van onze theorie cursussen en leer zonder boeken, met een enthousiaste docent op 1 van onze 3 locaties. 

Is het je al opgevallen dat onze geweldige autotheoriecursus nu ook online beschikbaar is? 👀 Ontdek direct de mogelijkheden en schrijf je in! 🚗📱