Om een eigen rijschool te starten, dien je allereerst een opleiding tot rijinstructeur te volgen. Jouw voertuig moet ook aan specifieke eisen voldoen en daarnaast is het belangrijk om jezelf te verzekeren tegen onder andere aansprakelijkheid en ongevallen. Lees verder om te ontdekken wat er allemaal geregeld moet worden voor het openen van jouw eigen rijschool.

1. Opleiding tot rijinstructeur

Droom je ervan om rijles te geven? Begin dan eerst met het volgen van een opleiding voor het basiscertificaat B bij het Instituut voor Certificering en Examinering in de Mobiliteitsbranche (IBKI). Deze opleiding, die gemiddeld zes maanden duurt, bestaat uit zowel een theorie- als een praktijkgedeelte. Na het succesvol afleggen van het examen ontvang je een WRM-bevoegdheidspas en het basiscertificaat. Bovendien moet je minstens 20 uur stage lopen bij een rijschool.

Voordat je het gaspedaal intrapt, meld je aan via ibki.nl en ontdek meteen of je aan alle toelatingseisen voldoet.

 

2. Lesvoertuig

Voor jouw rijschool heb je natuurlijk ook een lesvoertuig nodig. Maar, beslis je voor nieuw, tweedehands of leasen? Dat is de vraag! Wat je keus ook is een lesauto moet in ieder geval aan deze specifieke eisen voldoen:

 • Dubbele bediening: zo heb je een koppeling- en rempedaal voor jezelf én een voor de leerling. Zo blijf jij de baas, zelfs als je leerling plotseling denkt de nieuwe Verstappen te zijn.
 • Extra spiegels: zodat je niet alleen naar jezelf kunt glimlachen in de achteruitkijkspiegel, maar ook het verkeer in de gaten kunt houden.
 • L-bord op het dak: omdat je rijschoolauto simpelweg niet compleet is zonder dat grote, opvallende bord dat schreeuwt “Ik ben een lesauto dus pas op!”

En vergeet de lesmotor niet! Ook die moet aan specifieke eisen voldoen, zoals een geldig Nederlands kenteken en een duidelijk L-bord aan de voor- en achterkant.

 

3. Inschrijving KVK

Voordat je je rijschool kunt openen, moet je je inschrijven bij het Handelsregister van de KVK. Dit kost je € 80,10. Je hebt natuurlijk wel een bedrijfsnaam nodig om je rijschool in te schrijven bij de KVK. Hier zijn de regels waar je naam aan moet voldoen:

 • Geen verkeerde indruk: Zorg dat je naam niet misleidend is.
 • Uniek en origineel: Gebruik geen merknamen of bestaande handelsnamen van anderen. Check met de Naamchecker van de KVK of jouw naam al bestaat.
 • Vermijd verwarring: Zorg dat je naam niet te veel lijkt op bestaande handelsnamen.
 • Creatieve vrijheid: Je mag cijfers en leestekens zoals , + en & in je naam gebruiken. Let er wel op dat je naam nog goed uit te spreken is. Houd er rekening mee dat deze toevoegingen niet beschermd worden door de Handelsnaamwet.

Dus wees origineel en creatief en kies een naam die zo goed is dat het de rest van de rijschoolwereld laat remmen voor een tweede kijkje!

 

4. Verzekeringen

Wanneer je jouw eigen rijschool begint, stap je ook in een wereld vol risico’s. Je wordt zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen, zoals wanneer je ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeluk. Gelukkig kun je jezelf tegen veel van deze risico’s verzekeren. Maar wees gewaarschuwd: je moet minstens een aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM) hebben.

Hier zijn nog een paar verzekeringen die van pas kunnen komen voor je rijschool:

 • Aansprakelijkheidsverzekering werkgever verkeer: Voor het geval je leerlingen net iets te enthousiast worden tijdens hun eerste ritje.
 • Ongevallenverzekering voor in- en opzittenden: Omdat je liever geen ‘testrit’ op de eerste hulp wilt maken.
 • Rechtsbijstandverzekering: Voor als je in een verkeersconflict belandt dat meer lijkt op een parkeerprobleem dan een leermoment.
 • Opstalverzekering: Want ook rijscholen hebben een veilige haven nodig.
 • En als je erover nadenkt: een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan ook geen kwaad. Je weet maar nooit wanneer je door een overdosis rijlesplezier tijdelijk uitgeschakeld raakt.

Verdiep je vooral verder over het regelen van bedrijfsverzekeringen en voorkom dat jouw rijschool een wilde rit wordt op de financiële snelweg!

 

5 Inschrijving CBR

Om examens voor jouw leerlingen te reserveren moet je je wel eerst inschrijven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze inschrijving kan je via hun website doen en kost je eenmalig entreegeld en daarna een jaarlijkse bijdrage.

 

6 Lesprijs

Tijd om je prijskaartje aan de rijlessen te hangen. Maar voordat je zomaar wat cijfers uit je duim zuigt is het verstandig om te kijken naar wat er nodig is om de eindjes aan elkaar te knopen.

Bereken eerst wat je nodig hebt om te overleven. Want laten we eerlijk zijn, zelfs de beste instructeurs kunnen niet op lucht en liefde leven. Tel daarbij op de inkomstenbelasting (ib) en een inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten (Zvw). En oh ja, vergeet de verzekeringen en je pensioen niet! Een omzetberekening geeft je een idee van wat je nodig hebt. Gebruik de KVK-rekentool om je uurtarief te bepalen op basis van het netto-inkomen dat je verwacht nodig te hebben.

En denk eraan, je kunt niet uit de bocht vliegen met je prijzen! Houd ook rekening met wat andere rijscholen in rekening brengen, anders rijd je straks alleen maar achter de feiten aan en zie je al die leerlingen aan je neus voorbij racen!

 

Neem contact met ons op als je wil samenwerken.