Remmen controle van: BRAVO-A

Rem controle BRAVO-A

Hier gaan we dieper in op het tweede aspect van de BRAVO-A motorfietscontrole: de remmen!

Wil je zeker zijn van een veilige en zorgeloze rit op je motorfiets? Neem dan even de tijd om je remmen grondig te controleren voordat je de weg op gaat. Remmen zijn immers een van de meest essentiële onderdelen van je motorfiets als het gaat om veiligheid.

Met deze uitgebreide controlelijst zorg je ervoor dat je remmen altijd in topconditie zijn.

Controleer de remdruk:

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om de remdruk te controleren. Start de motorfiets en knijp vervolgens in de remhendel en druk op het rempedaal. Let op of je de hendel helemaal kunt indrukken of het pedaal helemaal tot aan de vloer gaat. Als dit het geval is, kan dit duiden op versleten remblokken of een lekkage in het systeem. In dat geval is het niet veilig om te rijden en is het raadzaam om de remmen eerst te laten nakijken.

Controleer het remvloeistofniveau:

Het niveau van de remvloeistof is een cruciale factor voor goed werkende remmen. Zorg ervoor dat het niveau zich bevindt tussen het minimum- en maximumteken op het reservoir. Een te laag niveau kan wijzen op lekkage of versleten remblokken en moet onmiddellijk worden aangepakt.

Gratis theorie

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Inspecteer de remschijven:

Neem de tijd om de remschijven te inspecteren op tekenen van slijtage of beschadigingen. De schijven moeten nog voldoende dikte hebben en mogen geen grote bramen of groeven vertonen. Controleer ook of ze perfect recht zijn.

Controleer de staat van de remkabels:

Versleten of beschadigde remkabels kunnen leiden tot verminderde remprestaties en zelfs tot gevaarlijke situaties op de weg. Inspecteer de remkabels grondig en zorg ervoor dat ze niet gerafeld zijn of tekenen van slijtage vertonen. Indien nodig, vervang de kabels om optimale remprestaties te garanderen.

Download app gratis

Volg een van onze cursussen

Slaag in één keer met ons indrukwekkende 97% slagingspercentage. 25.000+ succesvolle kandidaten. Jouw rijbewijs, jouw succesverhaal, begint hier!

Controleer het functioneren van de remmen:

Duw de motorfiets voorzichtig in vrij (neutraal) en controleer of de remschoenen van de trommelrem niet aanlopen. Voor schijfremmen is het normaal dat ze iets slepen, vooral na langere stilstand. Dit moet echter snel verminderen zodra de motor in beweging komt.

Voer regelmatig onderhoud uit:

Naast deze controle voor vertrek, is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud aan je remmen uit te voeren. Plan periodieke inspecties en onderhoudsbeurten volgens de richtlijnen van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je remmen altijd in optimale staat verkeren.

Door deze uitgebreide controle uit te voeren en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je met een gerust hart de weg op gaan en genieten van een veilige en plezierige rit op je motorfiets. Veiligheid staat voorop, dus neem geen risico’s en zorg ervoor dat je remmen altijd in topconditie zijn!