Het theorie-examen wordt steeds vaker een echte uitdaging voor deelnemers. In 2002 slaagde nog zo een 56 procent, maar de laatste jaren schommelen de cijfers steeds net boven die 40 procent grens. 

Volgens het CBR is de daling deels toe te schrijven aan hun inspanningen om fraude tegen te gaan. Ze zetten volop in op controle, geven hun team een serieuze antifraude training én hebben zelfs detectiepoortjes in de mix. Volgens het CBR hebben deze stappen flink invloed gehad op het slagingspercentage. En laten we eerlijk zijn, ze hebben ook flink aan de vragen gesleuteld. Ze houden de vragen voor het theorie-examen scherp in de gaten en evalueren voortdurend. Vragen die te gemakkelijk zijn gebleken worden geschrapt, , dus simpelweg ‘plaatjes leren’ werkt niet meer. 

CBR-directeur Alexander Pechtold wijst erop dat het verkeer tegenwoordig complexer is door elektrische fietsen en technologisch geavanceerde auto’s. Daarom is een grondige beoordeling noodzakelijk. Hij ziet geen waarheid in het idee van een ‘te moeilijke’ test of ‘valstrikvragen’. Volgens examen deelnemers zelf worden er wel een hoop ‘gemene vragen’ gesteld die alleen maar de bedoeling hebben om leerlingen erin te laten tuinen. Op dit soort vragen van tevoren oefenen helpt wel.  

De oplossing? Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Als je goed voorbereid bent, cruise je er zonder gedoe doorheen. Voordat je jezelf in het CBR theorie-examen stort, moet je wel even die stof in je hoofd stampen. Geen grap, je moet die materie echt begrijpen, anders wordt het lastig. Dus niet alleen de theorie kennen, maar ook echt snappen, dit voorkomt dat je in paniek raakt als je op het examen een vraag tegenkomt waar je nog niet mee geoefend hebt. Wil je jouw theorie snel onder de knie krijgen zonder wekenlang blokken? Download dan onze app en oefen waar en wanneer je maar wilt. Of schrijf je in voor de theoriecursus op locatie en slaag in slechts één dag. 

Wil jij ook snel je theorie halen? Meld je dan nu aan voor een van onze theorie cursussen en leer zonder boeken, met een enthousiaste docent op 1 van onze 3 locaties. 

 

Volg een van
onze cursussen

  • Op locatie in 1 dag
  • Online overal en altijd