Als je de weg op wilt, is een rijbewijs een absolute must. Maar hoe begin je eraan? Voorheen was het mogelijk om al te starten met rijlessen voordat je je theorie-examen had gehaald. Dit bood de mogelijkheid om zowel theoretische kennis als praktijkervaring tegelijk op te doen. Echter, er zijn recentelijke veranderingen in de regelgeving die belangrijk zijn om te kennen.

 

Waarom eerst je theorie-examen halen?

Het is verleidelijk om meteen achter het stuur te kruipen zodra je de leeftijd hebt bereikt om rijlessen te volgen. Volgens de huidige wet en regelgeving mag je nog steeds rijles volgen zonder je theorie examen. Toch is het behalen van je theorie-examen voorafgaand aan praktijklessen nu essentieel geworden, en wel om verschillende redenen.

 

1. Optimaal gebruik van praktijklessen

Het behalen van je theorie-examen vooraf stelt je in staat om de kennis die je hebt opgedaan direct toe te passen tijdens je praktijklessen. Dit zorgt voor een efficiëntere leerervaring en kan resulteren in minder benodigde lessen voordat je klaar bent voor je praktijkexamen.

 

2. Nieuwe regeling vanaf 1 mei 2024

Per 1 mei 2024 is er een nieuwe regeling van kracht die vereist dat je je theorie-examen hebt behaald voordat je een praktijkexamen kunt reserveren. Deze verandering is van toepassing op het behalen van een autorijbewijs (categorie B), brommerexamen (categorie AM2) en tussentijdse toetsen. Let dus op! Rijles zonder je theorie examen te hebben gehaald mag dan nog steeds, maar het niet hebben van je theoriecertificaat kan het voor rijscholen moeilijk maken om een strakke planning voor je op te stellen, wat kan resulteren in vertragingen bij het behalen van je rijbewijs.

 

Zorg voor een vlotte rit naar je rijbewijs

Om te voorkomen dat je in de wachtrij komt voor je praktijkexamen, is het cruciaal om je theorie-examen tijdig af te leggen. Met de juiste planning kun je zowel je theorie- als praktijklessen effectief benutten en met vertrouwen de weg op gaan.

Het behalen van je rijbewijs is een belangrijke mijlpaal, en met de juiste voorbereiding en kennis van de recente regelgeving kun je deze stap met succes zetten. Dus, voordat je gas geeft, zorg ervoor dat je eerste versnelling je theorie-examen is!

Wil je nou meer weten over dit onderwerp? Lees dan hier verder.

Haal je theorie eerst in 1 dag met onze theorie cursus of wanneer jij wil met onze handige online theorie app!