Het CBR-autotheorie-examen start met het gedeelte over gevaarherkenning. We begrijpen dat veel kandidaten zich gespannen en nerveus voelen bij dit onderdeel. Gevaarherkenning draait om, zoals de naam al aangeeft, het identificeren van gevaar en daarop juist reageren.

Dit segment omvat 25 situaties waarin je moet beslissen: remmen, gas loslaten of niets doen. Je hebt de vrijheid om maar liefst 12 fouten te maken, dat is dus bijna de helft van het totaal aantal situaties.

Het lastige is dat je slechts 8 seconden de tijd hebt om een antwoord te geven. Dat is echt een korte tijdspanne. Ons advies? Leer de basis goed, zodat je instinctief kunt reageren zonder er lang over na te denken.

Laten we even stilstaan bij die 8 seconden. Het CBR doet dit natuurlijk niet zomaar. Nee ze doen dit om ervoor te zorgen dat wanneer jij daadwerkelijk de weg op gaat en in een potentieel gevaarlijke situatie belandt jij precies weet wat je moet doen en juist op de situatie reageert. In het echte verkeer heb je natuurlijk ook niet alle tijd om rustig na te denken.

Het is dus van cruciaal belang dat al deze informatie goed in je geheugen zit, zodat je onmiddellijk kunt reageren.
Zoals eerder vermeld, worden je 25 situaties voorgeschoteld waarin je steeds moet kiezen tussen: remmen, gas loslaten of niets doen. Maar wanneer is het nu precies tijd voor elke actie? We nemen de drie situaties hieronder even door.

 

In welke situatie doe je niets?

Je doet niets als de situatie duidelijk en overzichtelijk is en er geen (onmiddellijk) gevaar dreigt.

Je kiest dus voor niets doen als er een situatie wordt afgebeeld waarbij je de situatie goed kunt overzien en als geen direct gevaar is.

 

In welke situatie laat je het gas los?

Je laat het gas los wanneer er mogelijk gevaar in de verte opdoemt. Altijd gas loslaten bij wat zich in de verte afspeelt. Er is geen noodzaak om onmiddellijk te remmen. Meteen op de rem trappen kan zelfs gevaarlijk zijn voor een auto die achter je rijdt, dus het is verstandig om dat alleen te doen als het echt nodig is. Zie je bijvoorbeeld een situatie afgebeeld waarbij er in de verte een tegenligger op je afkomt, of je nadert in de verte een drempel of een bocht dan kies je voor gas loslaten.

 

In welke situatie rem je?

Bij onmiddellijk dreigend gevaar ga je op de rem.

Zie je bijvoorbeeld een situatie afgebeeld met onoverzichtelijke of scherpe bochten, stremming of file, kinderen, dieren, gevaarlijke kruispunten of andere obstakels dan is het antwoord altijd remmen.

Om gevaarherkenning het beste onder de knie te krijgen, is het vooral van belang om talloze situaties te oefenen. Je moet de logica doorgronden die hierboven is uitgelegd. Dit bereik je het best door veel te oefenen. Daarom is de gouden tip voor gevaarherkenning: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ben je op zoek naar extra tips en volop oefenmogelijkheden? Schrijf je dan in voor onze theoriecursus op locatie of ga online aan de slag met onze theorie-app.