Kosten Rijbewijs Halen

Wil je weten hoeveel het kost om je rijbewijs te halen in Nederland? Gemiddeld €3.120, volgens recent CBR-onderzoek (mei 2023). Hier een overzicht.

 

Gemiddelde Kosten voor een Rijbewijs: €3.120

Om je rijbewijs in Nederland te halen, moet je rekening houden met verschillende kosten. Hier zijn de geschatte uitgaven:

  • €2.300 voor rijlessen: De meerderheid betaalt tussen €45 en €61 per les, gemiddeld 43 lessen.
  • €120 voor het theorie-examen: Gemiddeld wordt het examen 2 tot 3 keer afgenomen, à €48 per poging.
  • €520 voor het rijexamen: Dit omvat 1 tot 2 examens (à €135,50), rijschoolkosten en 1 rijles voor het examen.
  • €180 aan bijkomende kosten: Gezondheidsverklaring, eventuele tussentijdse toets, pasfoto’s en rijbewijsaanvraag.

 

Dit is een flinke kostenpost en ook een flinke toename in de afgelopen 6 jaar. In 2017 kosten een gemiddeld rijbewijs nog €2.300, een toename van ruim 35%.

Houd er rekening mee dat in dit overzicht gemiddelden zijn opgenomen; individuele kosten kunnen variëren. Overweeg deze factoren bij het plannen van je rijbewijskosten. Voor meer informatie over de tarieven kun je kijken op de website van het CBR.

 

Verwachting kosten rijbewijs in 2024

De verwachting is dat de kosten van het rijbewijs in Nederland verder zullen oplopen in 2024. Als we de trend volgen van de afgelopen jaren en kijken naar de verwachte inflatie verwachten we een toename tussen de 2.7% en 5.2%.

De gemmidelde kosten voor een rijbewijs in 2024 zullen dus ongeveer uitkomen op: €3240

Let op! Dit is een schatting voor het komende jaar. Uiteraard hangt het af van mogelijke economische factoren die niet kunnen worden meegenomen in dit overzicht.

 

Begin met je Theorie

 

Om alvast te besparen op het eerste onderdeel doe je er goed aan om je theorie in 1 keer te halen. Dit kun je uiteraard gemakkelijk en snel doen met onze cursussen. Meld je nu aan voor een cursus op locatie of leer in je eigen tempo via onze app!