Kosten motor praktijk examen

Het praktijkexamen kan worden opgesplitst in twee afzonderlijke examens: het AVB (Algemene Voertuigbeheersing) en het AVD (Algemene Verkeersdeelname).

AVB

Het eerste deel van het examen wordt AVB genoemd. Dit deel omvat zeven verschillende oefeningen die ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Het hoofddoel is om te bewijzen dat je te allen tijde volledige controle over je motorfiets kunt behouden. Als je deze test met succes doorstaat, word je goedgekeurd voor het voertuigbeheersingsgedeelte. Je ontvangt een bewijs van slagen dat een jaar geldig is en nodig is om door te gaan naar het tweede deel.

AVD

Het AVD-examen, oftewel het ” Motorrijden in het Wilde Wegverkeer” examen, is de laatste horde die je moet nemen om je motorrijbewijs te bemachtigen. Dit is waar het echte avontuur begint, want je wordt getest in het daadwerkelijke verkeer. Dit examen duurt doorgaans ongeveer 55 minuten. Tijdens het examen volgt de examinator in een eigen auto achter je en communiceert met je via een ontvangertje in je helm. De examinator beoordeelt of je veilig en zelfstandig rijdt en let daarbij onder andere op:

  • Je kijkgedrag;
  • Je positie op de weg;
  • Het correct toepassen van verkeersregels;
  • Hoe je de motor onder controle houdt in het verkeer.

In 2023 bedragen de kosten voor het motorexamen voertuigbeheersing bij het CBR € 73,00, en voor het motorexamen verkeersdeelneming € 129,50.

Aldus hoeveel geld ben je kwijt aan een motorrijbewijs?

Gemiddeld investeer je in Nederland tussen de €800,- en €1500,- om die felbegeerde motorlicentie te bemachtigen. Maar onthoud, jouw kosten kunnen variëren op basis van hoe snel je de kneepjes leert, het aantal lessen dat je nodig hebt, het gekozen lespakket (uitgebreid of basis), eventuele extra kosten voor examens bij je rijschool, en of je erin slaagt om alles in één keer te behalen. Ready to ride? 🏍️😎