Hoeveel CBR-examens worden er afgenomen per jaar?

Wil jij weten hoeveel examens het CBR gemiddeld per jaar afneemt? Lees hieronder meer over het aantal theorie en praktijk examens dat worden afgenomen bij het CBR.

 

Afname Theorie examens

 

In 2022 nam het CBR Voor het eerst meer dan 1.000.000 theorie-examens in één jaar af. Dit historische moment betekent niet alleen een mijlpaal voor veel jonge kandidaten maar benadrukt ook het belang van het theorie-examen voor diverse voertuigen, van auto’s en brommers tot vrachtwagens en binnenvaart.

 

Afname Praktijk examens

 

Het totaal aantal praktijkexamens en -toetsen bereikte in 2022 eveneens een record met 755.000. Ondanks de inhaalslag na de coronapandemie heeft het CBR zich ingezet voor verkeersveiligheid zonder concessies te doen. De focus blijft op kwaliteit en het verminderen van reserveringstermijnen. Toch was het slagingspercentage voor het Theorie Examen in 2022 36%.

 

Wil je meer weten over deze cijfers? Lees dan het jaarverslag van het CBR.

 

Gemiddeld per aantal examens per jaar

 

Het is belangrijk om te weten dat het aantal theorie examens de afgelopen jaren tussen de 700.000 en 800.000 hebben gelegen. 2022 was hierin uitzonderlijk door de inslag die gemaakt moest worden vanwege COVID-19. Ditzelfde geld voor praktijk examens waarvan het normale aantal ligt tussen de 400.000 en 500.000.

 

 

Gemiddeld Slagingspercentage

 

Helaas hebben de recordaantal CBR-examens niet zozeer te maken met de grote vraag naar het behalen van het rijbewijs maar ook met een extreem laag slagingspercentage wat in 2022 verder is teruggezakt naar 36%, een afname van 2% t.o.v. een jaar eerder. Vanuit het CBR kwam hierover het volgende bericht.

 

“Een miljoen examens betekent jammer genoeg niet dat het CBR ook een miljoen geslaagde kandidaten aflevert’, zegt Ed Eering, manager divisie Theorie van het CBR. ‘Bij de beroepsexamens theorie wordt met een slagingspercentage van rond de 60 beduidend hoger gescoord dan bij de particulieren. Daar komt het slagingspercentage niet boven de 40 uit. We hebben sterk het vermoeden dat veel mensen het examen onderschatten en sommigen denken dat ze wel een gokje kunnen wagen. Zonde van het geld! En niet goed voor de verkeersveiligheid, want vaak hebben deze kandidaten al wel rijles! Onze examenvragen testen of een kandidaat over voldoende kennis en inzicht beschikt om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Dus, denk er niet te licht over en bereid je goed voor.”

 

Een goede voorbereiding op het CBR-examen is hier uiteraard de grondslag en dit kun je doen doormiddel van een cursus of bijvoorbeeld via een app om alle verkeersregels te kennen.

 

Verwacht aantal examens in 2024

 

De verwachting is uiteraard dat het aantal CBR-examens dat afgenomen wordt in 2024 stabiel blijft tegenover 2023 en dit in lijn is met eerdere trends van de afgelopen 6 jaar met uitzondering van COVID-19 jaren.  Hierover meer na de publicatie van het jaarverslag van 2023 wat in Mei van dit jaar verwacht wordt.